Verse vijgen, ik ben er dol op! Als snack, maar ook als onderdeel van een gerecht. Zoals in deze pastasalade met ham en vijgen. Die zoet-zout combi is gewoon onweerstaanbaar!
Pastasalade
Sowieso staat er in de zomer vaak pastasalade bij ons op het menu. We zijn dol op pasta, en in de vorm van een salade is het de ideale zomeravondmaaltijd. Je kunt er immers alle kanten mee op! Ik heb dan ook een uitgebreid artikel met pastasalades van mijzelf maar ook van een heleboel andere foodbloggers online staan. Pastasalades met vlees, met vis en ook vegetarisch. Zoveel smaken zoveel salades, je kunt het hele jaar rond.
Verse vijgen
Verse vijgen zijn zo lekker. Het seizoen loopt van augustus t/m oktober, al zijn ze tegenwoordig wel het hele jaar verkrijgbaar. In het seizoen zijn de vijgen op z’n lekkerst. En op zijn goedkoopst! Maak dan vooral ook een potje vijgenjam, zodat je er nog langer plezier van kan hebben. Die leuke pastaschaal kocht ik lang geleden bij Oil & Vinegar.
Pastasalade met ham en vijgen
Pastasalade met ham en vijgen
Ingrediënten
- 400 gram pasta naar keuze
- 1 bakje mini mozzarella bolletjes
- 2 verse vijgen
- 100 gram Serrano of Parma ham
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels pistache nootjes gepeld en ongezouten
- 4-5 eetlepels olijfolie naar smaak
Aan de slag!
- Kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.400 gram pasta
- Halveer de mozzarellabolletjes en snijd de vijgen in vieren.1 bakje mini mozzarella bolletjes, 2 verse vijgen
- Schaaf de Parmezaanse kaas in vlokken en hak de pistachenoten grof.50 gram Parmezaanse kaas, 2 eetlepels pistache nootjes
- Scheur de ham in stukken.100 gram Serrano of Parma ham
- Doe de mozzarella, ham, Parmezaanse kaas, vijgen en nootjes in een ruime kom.
- Giet de pasta af in een vergiet en spoel na met koud water tot het is afgekoeld.
- Doe de pasta bij de overige ingrediënten en breng alles op smaak met (goede) olijfolie en eventueel zout.4-5 eetlepels olijfolie