Pesto bianco, ofwel witte pesto, is een typische saus uit Ligurië. Ik at het voor het eerst zo’n 35 jaar geleden in een restaurant klein plaatsje in Le Marche in Italië. Dit gerecht – dat op de kaart stond als penne al crema di carciofi – heb ik daarna nog talloze keren gegeten, zo lekker vond ik het.
Gegrilde artisjokken
Eerlijk gezegd was ik het gerecht al een beetje vergeten tot ik onlangs in de supermarkt tegen een potje gegrilde artisjokken aanliep en mijn culinaire geheugen een sprongetje maakte. Het is me niet 100% gelukt de saus na te maken, maar pasta met pesto bianco is zeker een gerecht wat ik vaker zal gaan maken!
Pesto
Fan van pesto? Maak dan ook eens deze pistachepesto. En wist je dat je ook vrij eenvoudig zelf ricotta kunt maken?
Pesto bianco
Pesto bianco
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 potje gegrilde artisjokken Bertolli of AH
- 1 teentje knoflook
- 125 gram ricotta
- 1 limoen sap en rasp
- 1 handje walnoten
- 1 scheutje olijfolie
- Parmezaanse kaas versgeraspt, naar smaak
Aan de slag!
- Pureer in de blende de artisjokken met het teentje knoflook, een eetlepel limoensap en een scheutje olijfolie. Je kunt als je dat wilt in plaats van olijfolie ook de zonnebloemolie uit het potje gegrilde artisjokken gebruiken.1 potje gegrilde artisjokken, 1 teentje knoflook, 1 limoen, 1 scheutje olijfolie
- Voeg hier een handje walnoten aan toe en maal fijn. Voeg de ricotta toe. Voeg naar smaak peper, zout en versgeraspte Parmezaanse kaas toe. Is de pesto te dik, voeg dan nog wat olie toe.1 handje walnoten, Parmezaanse kaas, 125 gram ricotta
- Eet met pasta en bestrooi met wat geraspte limoenschil.