Zet met Valentijnsdag dit prachtige bordje zelfgemaakte roze ravioli met ricotta vulling op tafel voor je geliefde. Als je daarmee zijn of haar hart niet steelt….!
Hartvormige roze ravioli
Het is even een klusje maar al met al minder lastig dan je zou denken. Je kunt het pastadeeg vantevoren bereiden, en zelfs de ravioli kun je al eerder op de dag maken. Het gerecht bereiden kost je uiteindelijk maar een minuutje of 10. De pasta kleur je prachtig roze met slechts 20 cl. bietensap. En houd je nou – net als ik – niet van bietjes? Daar proef je gelukkig niets van terug in de pasta ;-)Ik gebruikte een hartvormige uitsteekvorm met een hoogte van 4.5 centimeter. Je kunt ook een grotere vorm gebruiken. De smaak te pakken? Maak dan ook eens zwarte pasta met inktvisinkt!
Ricotta vulling
De pasta is gevuld met een mengsel van ricotta, Parmezaanse kaas, ei en de rasp van een limoen. De saus hou ik simpel, de roze ravioli spelen immers de hoofdrol. Slechts wat gesmolten roomboter, fijngehakte pistachenootjs (want dat kleurt zo lekker bij het roze) en geraspte Parmezaanse kaas. Wat gedroogde eetbare bloemen maken het gerecht helemaal Valentijn proof!
Roze ravioli met ricotta vulling

Roze ravioli met ricotta vulling
Wat heb je nodig:
- Staande mixer met deeghaak
- Hartvormige uitsteker
- plastic folie
Ingrediënten
Voor de ravioli:
- 2 eieren
- 220 gram tarwebloem (bij voorkeur durum tarwe) + extra om uit te rollen
- 1 snufje zout
- 20 cl bietensap
Voor de vulling:
- 125 gram ricotta
- 1 limoen alleen de rasp van de schil
- 25 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 1 eierdooier
Voor de saus:
- 1 handje pistachenoten gepeld en ongezouten, fijngehakt
- 100 gram roomboter gesmolten
- Parmezaanse kaas gerapst, naar wens
- Gedroogde eetbare bloemen optioneel
Aan de slag!
- Kneed alle ingredienten voor de pasta in een staande mixer met deeghaak in ca. 10 minuten tot een soepel deeg.
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat een half uurtje rusten.
- Maak intussen de vulling door alle ingrediënten samen te roeren en op smaak te brengen met zout en peper. Doe de vulling in een spuitzak (zonder mondje). Bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Rol de pasta zo dun mogelijk uit op een werkblad bestrooid met bloem (of gebruik een pastamachine).
- Snijd repen uit de lap pasta met een hoogte van de doorsnede van je steker + ca. 2 cm. Druk met de hartjesvorm licht hartjes in het deeg (niet doorsteken).
- Spuit op ieder hartje een klein dotje vulling. Leg bovenop de reep een tweede reep, druk iets aan tussen de hartjes en steek vervolgens de gevulde hartjes helemaal uit. Leg op een bakplaat met bakpapier. Maak zo alle ravioli.
- Laat de ravioli eventueel een uurtje drogen, dan koken ze wat minder gauw stuk.
- Breng een pan met water en zout aan de kook. Kook de ravioli in 3 minuten gaar.
- Smelt de roomboter in een pannetje of magnetron. Giet over de ravioli en strooi er de fijngehakte pistachenoten, Parmezaanse kaas en (eventueel) gedroogde bloemen over.