Home » Salame di cioccolato of Arretjescake

Salame di cioccolato of Arretjescake

Een oer-Hollands recept of een Italiaanse klassieker? De Hollandse Arretjescake en de Italiaanse salame di cioccolato bevatten dezelfde ingrediënten en verschillen eigenlijk alleen van vorm.

salame di cioccolato

De arretjescake kreeg ik voor het eerst bij mijn schoonmoeder thuis. Een cake die je niet bakt, ik had er nog nooit van gehoord.

Leuk detail: Oorspronkelijk is de Arretjescake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake.

De salame di cioccolato is een van oorsprong Siciliaans recept. De chocolade/koek massa wordt in de vorm van een worst (salame) gerold en in plakjes geserveerd. De arretjescake wordt – zoals de naam al zegt – gemaakt in een cakevorm.

De cake is uiteraard super machtig, maar lekker!! Het is een makkelijk recept, je moet alleen het geduld hebben een nachtje te wachten!

Salame di cioccolato of arretjescake

Wat heb je nodig:

  • 350 gr roomboter
  • 400 gr suiker
  • 4 eieren
  • 400 gr biscuitjes
  • 10 eetlepels cacao

Arretjescake

Laat de boter smelten (niet bruin laten worden). Mix de eieren met de suiker en mix daarna de cacao er beetje bij beetje door. Verkruimel de koekjes, niet te fijn en niet te grof. Roer de gesmolten boter door het eimengsel en daarna de verkruimelde koekjes. Bekleed een cakeblik met folie en doe het mengsel in het blik. Laat tenminste een nacht in de koelkast opstijven. Snijd de cake de volgende dag in plakjes.

Salame di cioccolato

Bereid zoals hierboven beschreven. Schep het mengsel op een vel bakpapier. Vouw het bakpapier dicht en rol tot een ronde worst. Wikkel in aluminiumfolie en bewaar tenminste 1 nacht in de koelkast. Bestrooi met poedersuiker, snijd in dunne plakken van ca. 1 cm. en serveer.

9 Comments

  1. Ohhhh zo lekker en echt veel te lang geleden dat ik dit heb gegeten, terwijl het zo makkelijk te maken is… Hij gaat weer op het to bake lijstje 🙂

  2. Watertanden! Dit ziet er echt zó lekker uit hmmm

  3. Zo veel te bakken, zo weinig tijd 🙂

  4. Vind zelf de Italiaanse versie ook een stuk leuker ogen!

  5. Wat leuk om te lezen dat je dit voor het eerst bij ons hebt gegeten.

  6. Marianne van Ekeren

    Waarom staat er bij de foto ook een kaneelstukje en steranijs

  7. Weet iemand iets over een Rotterdamse koek uit de jaren 50-60.
    Was te koop bij de bakker en de naam was Kuggie werd op een groot bakplaats gemaakt
    met rose suikerlaag er over

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*