Wij eten graag pasta met pesto. Vaak in combinatie met kip en rucola. Het staat in een handomdraai op tafel en het is gewoon super lekker. Pesto kun je kopen, maar ook eenvoudig zelf maken. Je proeft echt het verschil! En je kunt leuk experimenteren met soorten kruiden, noten en kaas. Ik maakte dit keer saliepesto.
Salie
Salieplantjes zijn één van de weinige plantjes die ik echt makkelijk in leven hou op mijn balkon. En geef je de ruimte dan woekeren ze er flink op los! Ideaal dus om mee te koken. Een blaadje salie is onmisbaar bij mijn favoriete stukje vlees, de saltimbocca alla romana. En gebakken in wat boter de ideale simpele ‘saus’ voor zelfgemaakte tortellini!
Pesto maken
Voor het maken van pesto maakte ik eerder al een infographic. Want behalve de traditionele combi van basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas kun je gerust variëren met deze ingrediënten. Vervang de basilum bijvoorbeeld door salie, rucola of koriander. En de pijnboompitten door pistachenootjes of amandelen. En gebruik eens pecorino (handig als iemand een koemelkallergie heeft) of geitenkaas. Kende je de geschiedenis van de traditionele pesto alla genovese al?
Saliepesto
Saliepesto
Ingrediënten
- 1 handvol salieblaadjes ca. 8 gram
- 50 gram blanke amandelen
- 60 gram parmezaanse kaas versgeraspt
- 1 teentje knoflook
- 150 ml olijfolie
- scheutje citroensap optioneel
Aan de slag!
- Pluk de salieblaadjes van de steeltjes.
- Pel de knoflook.
- Doe de salieblaadjes, de knoflook, de kaas en de amandelen in de blender of keukenmachine en voeg de helft van de olie toe.
- Maal alles fijn en voeg de rest van de olie toe (meer of minder olie afhankelijk van hoe dik of dun je de pesto graag hebt). Maal nogmaals goed fijn.
- Breng op smaak met zout en peper en eventueel een scheutje citroensap.