Een echte Italiaanse klassieker – de spaghetti aglio e olio – een gerecht dat gek genoeg nog niet op mijn blog terug te vinden was. Komt denk ik doordat ik het zelf niet echt als ‘recept’ beschouw, wat het natuurlijk wel gewoon is. In mijn ‘arme’ studententijd at ik dit zo ontzettend vaak! Het is goedkoop, lekker en snel klaar.
Spaghetti aglio en oglio staat dus voor spaghetti met knoflook en olie. Het enige ‘dure’ ingrediënt dat je voor dit gerecht nodig hebt is een goede extra vergine olijfolie. Verder alleen knoflook, (desgewenst) peterselie en eventueel een fijngehakt rood pepertje. Officieel heet het dan spaghetti aglio, olio en peperoncino. Spaghetti met knoflook, olie en peper dus. Hoe simpel kan het zijn.
De Italianen eten deze pasta – zoals vrijwel alle pasta’s eigenlijk – alleen als voorgerecht. Doe jij dat ook, gebruik dan ca. 60 gram pasta per persoon. Ook heel lekker als bijgerecht bij een lekkere biefstuk of vis. Enne…..over de spaghetti aglio e olio gaat GEEN geraspte kaas. Echt niet.
Spaghetti aglio e olio (e peperoncino)
Wat heb je nodig (2 personen, hoofdgerecht)
- 200 gram spaghetti
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- klein handje fijngehakte peterselie
- (eventueel) 1 rode peper
- Zout en peper
Kook de spaghetti beetgaar in kokend water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd (eventueel) de peper fijn en verwijder de zaadlijsten als je het niet té pittig wilt. Pel en snijd de knoflook fijn. Hak de peterselie fijn.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de peper en de knoflook voor ca. 2 minuten. Voeg de uitgelekte spaghetti en de peterselie toe en roer goed door. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper.
Bon appetito!
Dit is echt een van mijn lievelings. Ik eet het graag als ik inspiratieloos ben met een lekkere frisse salade erbij. Of soms bak ik er wat courgette doorheen.
Dat is een goede tip Karen, krijg je toch nog wat groente mee 🙂