Nu ik een volautomatische pastamachine heb komt er geregeld verse pasta op tafel. Het is daadwerkelijk in een handomdraai gemaakt (max. 15 minuten) en smaakt gewoon ontzettend lekker. En ook leuk: je kunt er mee experimenteren. Ik maakte al eerder roze pasta met bietensap, dit keer maakte ik verse zwarte pasta (tagliatelle). Die ik at met zeevruchten en garnalen. Heerlijk!
Verse pasta
Okay, ik ben best lyrisch over de Philips pastamachine. Ik heb ‘m gewoon zelf gekocht, krijg er niet voor betaald ofzo. Maar vaak genoeg schaf ik apparaten aan die uiteindelijk ergens achterin een kast liggen stof te vangen (hallo broodbakmachine, dag ijsmachine). Zo niet met de pastamachine. Is het omdat het zo eenvoudig werkt? Of omdat we nou eenmaal graag pasta eten? Feit is dat ik – misschien niet wekelijks – maar zeker twee keer per maand verse pasta maak.
Inktvisinkt
De zwarte pasta maakte ik met meel, water en inktvisinkt. Die ik voor enkele dubbeltjes kocht op de visafdeling van de Makro. Maar je vast ook wel kunt kopen bij de betere vishandel. Ik gebruikte twee zakjes inkt op 250 gram bloem. Eentje kan ook, dan wordt de pasta grijs, met twee echt zwart.
Frutti di mare of zeevruchten
Zeevruchten – of op z’n Italiaans veel beter klinkende frutti di mare – bestaan meestal uit een mis van inktvis, venusschelpen, mosselen, garnalen en rivierkreeftjes. Schaal- en schelpdieren dus. Ik koop meestal een kant-en-klaar gemengd bakje in de supermarkt of bij de visboer. Ik voegde er nog wat extra garnalen aan toe, gewoon omdat wij zo’n grote garnalen liefhebbers zijn.
Verse zwarte pasta frutti di mare
Wat heb je nodig (hoofgerecht 2 personen/voorgerecht 4 personen)
- 250 gram meel
- 95 ml. water
- 2 zakjes inktvisinkt
- Bakje frutti di mare (150 gram)
- Bakje rose garnalen (100 gram)
- Creme fraiche
- Teentje knoflook
- Olijfolie
- Platte peterselie
Snijd een paar takjes verse platte peterselie fijn (ca. 1 eetlepel). Los de inktvisinkt op in het water. Goed roeren!!
Maak de verse pasta in de pastamachine met het meel, water en de inktvisinkt.
Breng water aan de kook. Kook de pasta in ca. 1 minuut gaar. Dit gaat echt heel erg snel!
Verhit intussen een eetlepel olijfolie in een grote (wok)pan en bak hierin snel het teentje knoflook en de frutti di mare en garnalen aan. Giet de pasta af en doe dit in de pan. Roer er naar smaak 1-2 eetlepels crème fraiche door, bestrooi met peterselie en serveer direct.
Bon appetito!
Ook zo’n gave pastamachine kopen?