Koekjeskoning Ellouisa volg ik al heel wat jaren. Je vind op mijn blog zelfs een interview met haar over nostalgie & eten. Dat ze nu haar eigen kookboek ‘100 luxe koekjes van eigen deeg’ heeft uitgebracht is natuurlijk fantastisch. En geheel terecht, want Elisabeth – zoals ze eigenlijk heet – is met recht de koekjeskoningin van het internet te noemen!
Ellouisacooking
Op haar site Ellouisacooking.nl bakt Elisabeth al jarenlang de sterren van de hemel. Met heerlijke zoete en hartige hapjes, en veel recepten uit de Marokkaanse keuken. En haar schattige zoontje helpt als het maar even kan, al is het maar om te proeven! De recepten zijn niet te ingewikkeld en vaak origineel. Met zowel klassiekers als baklava en chocolatchip cookies, maar ook veel originele eigen creaties. Maar liefst 100 recepten staan er in ‘100 luxe koekjes van eigen deeg’, waaruit ik een keuze moest maken….
100 luxe koekjes van eigen deeg
Tja, en dat is dus lastig. Heel lastig. Ik koos uiteindelijk voor twee heel verschillende koekjes: het pindakaaskoekje en het cheesecakekoekje. Beide in de categorie ‘simpele koekjes’, dus daar hield ik ook rekening mee. Klopt het recept, is het echt zo simpel voor iemand die niet vaak koekjes bakt? Ik kan volmondig ja zeggen op die vraag. De koekjes waren niet alleen in een handomdraai gemaakt, maar ook nog eens heel lekker en bijzonder van smaak. De pindakaaskoekjes smelten op je tong! Aan de cheesecakekoekjes voegde ik als extraatje nog wat verse rasp van een limoen toe. Variëren mag, toch? Nog 98 koekjes te gaan….
Pindakaaskoekjes
Wat heb je nodig (ca. 40 stuks)
- 250 gram pindakaas met stukjes noot
- 125 gram kristalsuiker
- 125 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel kaneel
- 350 gram bloem
- Poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle ingrediënten (behalve de poedersuiker) tot een zacht deeg. Draai bolletjes ter grootte van een walnoot. Maak er daarna staafjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en de snijd de bovenzijde van elk koekje in met een mes. Bak de koekjes in 15 minuten in het midden van de oven. Laat volledig afkoelen op de bakplaat en rol ze daarna door de poedersuiker. Kijk uit: ze breken heel snel.
Cheesecakekoekjes
Wat heb je nodig (ca. 30 stuks)
- 100 gram roomkaas
- 60 gram roomboter op kamertemperatuur
- 120 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 165 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- Rasp van 1 limoen
- Poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de roomkaas en de boter in ca. 2 minuten romig. Mix er de suiker, vanillesuiker, de limoenrasp en het ei door. Meng de bloem met het bakpoeder en zout en spatel door de boter/kaas heen. Je hebt nu een plakkerig deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop hoopjes deeg met behulp van twee theelepels. Bak de koekjes 12 minuten in het midden van de oven. Laat vijf minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster. Rol de koekjes – wanneer ze zijn afgekoeld – door de poedersuiker.