Een must-see voor iedere culi deze kerstvakantie: in museum Meermanno in Den Haag loopt nog t/m 31 januari de tentoonstelling ‘Aan tafel! Een boekje open over eetcultuur’. In deze kookboekententoonstelling staan boeken over de eetcultuur in Nederland centraal. Van 18e eeuwse handgeschreven kookschriften tot glossy koffietafelboeken.
In zes ‘smakelijke zalen’ staat steeds een thema centraal. De thema’s zijn ‘Het koken van toen’, ‘Koken met beleid’, ‘Grenzeloos koken’, ‘Koken met sterren’, ‘Feestelijk koken’ en ‘Koken met kinderen’.
Het thema ‘koken van toen’ bijvoorbeeld laat zien dat kookboeken al sinds eeuwen bestaan. De oudst bekende receptenbundel in het Nederlands is een gedrukt kookboek uit 1514. Dit ‘Notabel boecxken van cokeryen’ (auteur onbekend) was duidelijk geschreven voor een vermogend publiek. Dure ingrediënten (suiker, specerijen, wild) en recepten die vooral bedoeld waren voor grote banketten en bruiloften.
In het boekje staan 175 recepten, waaronder onderstaande recept voor saus bij reiger of kapoen: