Zoals je gisteren al hebt kunnen lezen ben ik een groot fan van de Duitse keuken. Toen ik onlangs op internet dit kookboek tegen kwam aarzelde ik geen seconde en klik, daar lag Koch! Duitse keuken anno nu in mijn virtuele winkelmandje. Een kookboek met Duitse recepten, dat zie je niet vaak (lees nooit!).
Wat is het?
Koch! Duitse keuken anno nu is een boek van Liesbeth & Marijne Thomas. Deze twee zussen, met twee benen op Nederlandse bodem en twee op de Moezelgrond, vonden het jammer dat veel mensen bij de Duitse keuken nog altijd denken aan zware kost, grote stukken vlees en borden vol sauerkraut. Een cliché, want de Duitser anno nu gebruikt graag wat hun grond en het seizoen te bieden hebben, al lang voordat dat mode werd. Het is niet voor niets dat de meeste Michelinsterren buiten Frankrijk elk jaar weer in Duitsland worden verdeeld.
In hun boek laten de zusjes zien hoe lekker en veelzijdig de hedendaagse Duitse keuken kan zijn. In 85 recepten nemen ze je mee op een culinair reisje langs o.a. soepen, pasta’s en gebak.
Koch! Duitse keuken anno nu. Uitgeverij Aagje Blok. softcover, 192 blz. € 22,95
En, is het wat?
Een feest der herkenning en toch ook weer verrassend, dat is wat ik voel als ik door dit boek blader. Mijn ogen gaan glinsteren bij de recepten voor zwiebelknödel, nudeln mit pfifferlingen, rote grütze mit vanillesauce en nussecken. Geen idee waar ik het over heb?
Knödels zijn een soort ballen op basis van brood of aardappel. Liesbeth en Marijne maakten een soort ‘beginners’ variant op dit heerlijke gerecht. De nudeln zijn tagliatelle in een verrukkelijke roomsaus met cantharellen, de rote grütze een heerlijk zomers dessert van gestoofd zomerfruit met vanillesaus en nussecken een goddelijk gebak van noten dat iedere zichzelf respecterende bakker in Duitsland wel verkoopt.
Natuurlijk mag de inmiddels populair geworden Flammkuchen niet ontbreken en kom je er achter dat Kalter Hund een Duitse versie is van onze Arretjescake.
Koch! is een must have voor iedereen die van koken houdt en eens wat verder wil kijken dan zijn of haar neus lang is. Een aanrader!
Je kunt het boek kopen bij Bol.com of rechtstreeks bestellen via uitgeverij Aagje Blok.
Ik moet zeggen dat ik de traditionele Duitse keuken – voor zo af en toe – ook helemaal niet verkeerd vind, hoor. Dat uitgerekend die heerlijke flammkuchen uit Duitsland komen, vind ik dan weer een beetje opmerkelijk. Ik vrees dat dit kookboek mij met mijn beperkte verstand van de Duitse keuken voor veel aangename verassingen zal plaatsen! 😉