Foodlingo kende ik al van het geweldige blog van Marjan Ippel, talkinfood.nl Hier bespreekt zij op grappige wijze de trends in food en food terminologie. Van 1-euro-ontbijtje tot Mason jar. Een verzameling van deze foodlingo is nu gebundeld in Foodlingo bijbel, het culinaire trendwoordenboek.
Wat is het?
“Elk scene kent zijn eigen lingo, een verzameling termen waarmee de aanhanger van de bewuste groep zich onderscheidt van de rest. De niet-ingewijden. Ook food kent een eigen lingo waarmee de foodie zijn/haar kennis omtrent de nieuwe eettrends en hypes tentoon stelt.”
Ha, in deze covertekst herken ik wel wat! Als je veel foodblogs leest dan vliegen de termen je inderdaad om de oren. Ik vind mijzelf geen volbloed foodie, want ik moet nog regelmatig googlen wat termen betekenen! En daarvoor biedt dit boek naar eigen zeggen de oplossing. Het verklaart foodlingo ‘opdat je nooit meer met je mond vol tanden staat als iemand vraagt of je zijn Josper wilt zien’. Huh?
En, is het wat?
Ah, die Josper, dat is dus zo’n bolvormig gesloten barbecue op houtskool zoals the big green egg. Die zag je ineens overal! Het boekje behandelt, op alfabetische volgorde, foodlingo van affogato (‘verdronken’ ijs in koffie) tot zelfworster (ambachtelijk thuis worsten maken). De korte verhaaltjes worden geillustreerd met zwart wit tekeningen. Na het lezen voel je je bijna een volleerd foodie…. Tot er weer nieuwe termen bijkomen. Hou daarom vooral ook haar blog talkinfood.nl in de gaten!
Foodlingo bijbel, hardcover 234 blz, kost 15 euro. Meteen bestellen?