Mijn oudste kookboek is het Margriet kookboek beknopte editie. Volgens het colofon samengesteld door ‘Marianne’ (zonder achternaam) met medewerking van de Voedingsraad. De eerste druk van dit kookboek verscheen al in 1953. Dit exemplaar is waarschijnlijk van midden jaren 60.
Margriet kookboek
Mijn moeder kreeg het van haar moeder en ik heb het weer van mijn moeder gekregen. Toch alweer zo’n 50 jaar oud dus. En dat is te zien. Het papier is vergeeld, de kaft valt uit elkaar. Toch pak ik het regelmatig om er recepten uit te maken. En om te lezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de introductie van hoofdstuk 1, dat gaat over tafeldekken en tafeldienen:
“Daar de dagelijkse maaltijden – vooral wanneer ze in gezinsverband worden genoten – wel dé hoogtepunten van de dag vormen, spreekt het vanzelf, dat hieraan de nodige zorg moet worden besteed. Een slordige of met weinig zorg gedekte tafel kán niet de stemming scheppen, welke voor een gezellig en sfeervol samenzijn bij de dagelijkse maaltijden wordt vereist.”
Desalniettemin biedt dit boek een goede basis voor heel veel verschillende gerechten. Ouderwetse soepen, echte vleescroquetten (zo mooi met een q), ragout en bearnaisesaus, allemaal gerechten die we nog steeds graag eten maar niet vaak meer zelf klaarmaken.
Beetje ouderwets
Zelfs aan de Indische keuken is een heel hoofdstuk gewijd in dit kookboek! Er staan vier recepten in: voor nassi goreng (met 2 ss-en), saté, loempia’s en bami.
Bij de nagerechten veel ouderwetse toetjes als rijstebrij, karnemelksepap en hangop. Het mannetje dat onder de puddingvorm van de chocoladepudding uitkomt is een beetje dubieus…..
Hi Anne Marie,
Ik heb ook dit kookboek van mijn moeder. Het boek is in 1953 uitgegeven. De geweldige hachee en ragout van mijn moeder staan er ook in, hoewel ze ze niet geheel volgens het recept maakte, het blijkt dat ze eea weg liet. Ze gebruikte geen kruidnagels in ieder geval.
Leuk dat je langs komt op mijn blog! Ik ben Anne-Marie (56). Hier deel ik mijn passie voor eten, koken, uit eten gaan, geschiedenis, reizen en alles wat het leven net wat leuker en sprankelend maakt.
Hi Anne Marie,
Ik heb ook dit kookboek van mijn moeder. Het boek is in 1953 uitgegeven. De geweldige hachee en ragout van mijn moeder staan er ook in, hoewel ze ze niet geheel volgens het recept maakte, het blijkt dat ze eea weg liet. Ze gebruikte geen kruidnagels in ieder geval.
Groetjes Hanneke
Leuk is dat he, zo ontstaan echte familierecepten!