Ik ben al een aantal jaar groot fan van de blog ‘My Inner Victiorian‘. Josephine en ik delen een passie voor geschiedenis. En Josephine in het bijzonder voor de 19eeeuw: de Victoriaanse tijd. Ik was dan ook super blij toen ik haar pas verschenen kookboek ‘Aan tafel met Charles Dickens’ mocht ontvangen.
Aan tafel met Charles Dickens
Een culinaire tijdreis staat op de achterkant te lezen. Daarvan gaat mijn hart al een stukje sneller kloppen. Josephine weet zo ontzettend veel over de 19eeeuw, en heeft voor dit boekje Charles Dickens als uitgangspunt gekozen. Iedereen kent wel een of meerdere boeken van Dickens, van A Christmas Carol tot David Copperfield. Wat minder bekend is, is dat eten vaak een verrassend grote rol speelt in zijn romans.
De 19e eeuw
In de Victoriaanse periode veranderde er veel rond hoe we ons eten produceren en bereiden. En vooral de opkomende middenklasse kon – met beperktere middelen maar voldoende creativiteit, verrassende gerechten op tafel zetten. Om vrouwen een handje te helpen, kwamen er verschillende huishoud- en kookboeken op de markt. Zelfs de vrouw van Dickens, Catherine, heeft in 1851 onder een pseudoniem het boek ‘What shall We Have For Dinner’ uitgebracht.
Recepten
Josephine laat zien dat Victoriaans koken ook vandaag de dag nog prima smaakt. Je hebt er wellicht wat meer tijd voor nodig (om zelf de bouillon te trekken bijvoorbeeld). Maar je bespaart ook tijd, omdat je niet net als vroeger alles met de hand hoeft te doen. In haar boek vind je heerlijke soepen (op basis van die zelfgetrokken bouillon dus), heerlijke pastei met kip, en ook curry had – door de uitbreiding van het Britse rijk – al zijn intreden in de Victoriaans keuken gedaan.
P.S.: wist je dat Josephine ook op My happy kitchen een recept heeft gepubliceerd? Het zijn deze heerlijke Duitse Aachener printen
Desserts
Mijn motto is altijd ‘life is short, eat dessert first’. Gelukkig is er in het boek voldoende plaats gemaakt voor desserts! Van een echte Christmas Pudding tot zoete macaroni (schijnt echt lekker te zijn…). Ik wil binnenkort de sinaasappel-roompudding maken. Vandaag de dag behoorlijk eenvoudig met gelatineblaadjes. Maar in de 19eeeuw moest gelatine nog uit kalfspoten worden gekookt.
Perfect cadeau
Aan tafel met Charles Dickens is klein maar fijn. Zowel qua formaat als qua prijs. En met 26 heerlijke recepten en een indrukwekkend hoeveelheid historische feitjes het ideale (feestdagen)cadeau. Aan jezelf of iedereen die geïnteresseerd is in eten en/of geschiedenis!