Naast het feit dat zeewier ontzettend lekker is, is het ook nog eens hét ingrediënt van de toekomst. Lekker, duurzaam en gezond, wat wil je nog meer? Dat dachten ook Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, die met ‘Proef de zee’ ook jou aan het koken met zeewier krijgen!
Umami
Zeewier bevat de vijfde smaak: umami. Na bitter, zoet, zout en zuur is umami de smaak die alles lekkerder maakt. Umami is Japans voor ‘heerlijkheid’ en geeft een ‘hartige’ smaak die je ook terug vindt in bijvoorbeeld tomaten, paddestoelen en Parmezaanse kaas.
Groeiende wereldbevolking
De wereldbevolking blijft groeien. En om iedereen van eten te kunnen voorzien zullen er meer alternatieven voor ingrediënten moeten worden gevonden. Naast bijvoorbeeld insecten biedt ook zeewier een bron aan onmisbare voedingsstoffen. Denk aan eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Lekker
Maar vooral belangrijk: zeewier is lekker. Wist je dat er in Nederland al zo’n twaalf verschillende soorten zeewier te koop zijn? Allemaal verschillend van smaak, uiterlijk en bereidingswijze. En je kent vast wel de nori (van de sushi) maar wist je dat er ook zeesla en zeespaghetti is?
Proef de zee
In ‘Proef de zee’ staan heerlijke recepten. Van zeespaghetti met burrata tot kombufalafel. Ik maakte uit het boek een heerlijke hartige norigranola. Perfect als topping voor een soep of salade of om zo te eten als hartige snack. Ik verving het amandelschaafsel door pistache, omdat ik de groene kleur ervan zo mooi vond uitkomen.
Hartige norigranola
Wat heb je nodig:
- 100 gram havermoutvlokken
- 50 gram pistachenoten (iets fijngesneden/gevijzeld)
- 50 gram pompoenpitten
- ½ theelepel zout
- 1 eiwit
- 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn
- 3 eetlepels siroop (ahorn, agave of spelt-)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
- Chilivlokken naar smaak
- 3 norivellen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermoutvlokken, pistachenoten, pompoenpitten en zout in een kom. Meng in een kommetje het eiwit met de rozemarijn, ahornsiroop, olijfolie, sojasaus en chilivlokken naar smaak. Voeg dit bij de droge ingrediënten en roer goed door. Leg de norivellen drie minuutjes in de warme oven en verkruimel ze boven het granolamengsel. Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid de granola goed uit over de bakplaat.
Bak 20 minuten in de oven, schep halverwege even goed om.
Hartige granola. Ooit eerder geproefd (en in mijn ochtendroutine verwerkt met magere kwark, fruit en walnoten omdat ik niet doorhad dat het een hartige variant betrof). Erna heb ik het nooit meer gegeten eigenlijk. Klinkt heel goed hoe je dit nu beschrijft en als ik de foto’s zie. En dat eet je dan gewoon als snack?
Ja heerlijk als snack of door de sla. Of als topping van een soepje