Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij de uitreiking van het Heel Holland Bakt winnaarsboek. Winnares 2019 Anna Yilmaz reikte het eerste exemplaar van haar boek ‘Veel lekkers van Anna’ uit aan minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer. Met een stuk van de heerlijke winnende tulpentaart!
Veel lekkers van Anna
In dit heerlijke boek komen de Nederlandse en de Turkse roots van Anna perfect samen. Van oer-Hollandse boterkoek (maar wel gekonfijte gember) tot de prachtige tulpentaart uit de finale. Maar ook haar beroep van marinevrouw vind je terug. In het hoofdstuk ‘Voor de mannen’ deelt ze recepten die ze maakt voor de koffiemomentjes met collega’s. Op kantoor in Den Helder of op zee, van kruimelcake tot powerrepen.
Hartig
Ook fijn: er staat een categorie ‘hartig’ in het boek. Of hartig Turks in dit geval. Met het recept voor Turkse pides met gehakt en brood met lekkere dipjes. Ik koos uiteindelijk toch voor iets zoets. Want tijdens de presentatie bleef ik eten van de walnootkoekjes met oranjebloesemwater. Zo ontzettend lekker!
Walnootkoekjes met oranjebloesemwater (uit Veel lekkers van Anna)
Wat heb je nodig (16 koekjes)
- 250 gram walnoten + 16 halve walnoten
- 65 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 1 eetlepel abrikozenjam
- 50 ml. oranjebloesemwater
- 1 ei, losgeklopt
- 75 gram poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel de 250 gram walnoten over de bakplaat en rooster ze 10 minuten in de opwarmende oven. Zet de oven weer even uit.
Laat afkoelen en maal ze grof in de keukenmachine (niet te fijn!).
Meng de walnoten met de kristalsuiker, vanillesuiker en abrikozenjam en kneed alles goed door elkaar. Kneed het losgeklopt ei beetje bij beetje door het deeg en laat het deeg 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Doe het oranjebloesemwater in een kommetje en de poedersuiker in een andere kom. Bevochtig je handen met oranjebloesemwater en rol van het deeg 16 balletjes. Haal de balletjes door de poedersuiker en leg ze op de bakplaat met bakpapier. Duw in elk balletje een halve walnoot en bak de koekjes in 15 minuten gaar.