Oud brood? Dat werd vroeger gewoon gegeten. Even brood oppiepen, zo noemden ze dat vroeger. Mijn moeder deed dat door oud brood een beetje nat te maken en een kwartiertje in een oven van 90 graden te doen. Lekker warm, knapperig brood! Maar er zijn nog veel meer recepten met oud brood. Die ook nog eens ontzettend lekker zijn!
Recepten met oud brood
Brood weggooien is dus niet alleen voedselverspilling, je loopt er ook nog eens de lekkerste gerechten mee mis! Ik zet de 10 lekkerste recepten voor je op een rij. Je kunt voor onderstaande recepten allerlei soorten brood gebruiken. Van wit casino tot Turks brood en van stokbrood tot croissants.
Toast
Oud brood komt weer helemaal tot leven in een broodrooster. Toast maken is eigenlijk de moderne snellere versie van hoe mijn moeder dat vroeger deed. Lekker een lik boter op de warme toast en genieten maar!
Tosti
Nog iets luxer dan het broodrooster is het tosti-ijzer. Ouderwets met ham en kaas (blijft een top combi) of luxere versies zoals bijvoorbeeld tomaat en mozzarella of brie, honing en pijnboompitjes! Tosti’s kun je overigens ook gewoon in een koekenpan maken. Misschien nog wel lekkerder! Besmeer de buitenkanten van de tosti met boter en bak goudbruin in de pan.
Nog wat tosti-ideetjes:
- Gegrilde kip-paprika-ui-kaas
- Bacon-sla-tomaat
- Gerookte zalm-kaas-kappertjes-ui
- Appel-rozijnen-honing-kaneel
- Geitenkaas-honing-walnoot
Wentelteefjes
Met wentelteefjes maak je kinderen én volwassenen blij. Je zou er bijna brood oud voor laten worden! Want brood van een paar dagen oud neemt nu eenmaal veel beter het ei-melk mengsel op. Je kunt voor wentelteefjes gerust ook plakjes oud stokbrood of krentenbrood gebruiken.
Maak bijvoorbeeld eens deze tropische wentelteefjes:
Pangrattato
Nog zo’n heerlijk recept uit de Italiaanse ‘cucina povera’ is pangrattato. Ook wel armeluisparmezaan genoemd. Je maakt het eenvoudig van oud ciabattabrood, stokbrood of gewone sneetjes brood. Maal het brood in de keukenmachine tot broodkruim. Verhit ruim olijfolie in een grote koekenpan. Of nog lekkerder: laat een stuk of acht ansjovisjes uit blik (zonder de olie) smelten in een hete koekenpan. Voeg het broodkruim, peper en eventueel zout (de ansjovis is al zout!) toe en bak in 5 minuten op middelhoog vuur krokant. Schep regelmatig om. Voeg de laatste 2 minuten een uitgeknepen teentje knoflook toe. Laat afkoelen en gebruik als Parmezaanse kaas over de pasta.
Croutons
In dit recept voor Caesar (pasta)salade laat ik zien hoe je zelf eenvoudig croutons kunt maken van oud brood. Die ook nog eens vele malen lekkerder en goedkoper zijn dan kant-en-klare croutons uit de supermarkt!
Panzanella
Panzanella is een Italiaans broodsalade uit de zogenaamde ‘cucina povera’, de armeluis keuken. Een smaakvolle en vullende maaltijdsalade. Door het vocht van de groente en de olijfolie wordt oud brood weer zacht en dus eetbaar. Ook kun je eenvoudig allerlei groenterestjes verwerken in deze salade.
Wat heb je nodig (1 persoon):
- 1/2 tot 1 (oud) ciabattabroodje
- ca. 10 roma tomaatjes
- 6 olijven
- Eetlepel kappertjes
- Halve gegrilde (gele) paprika
- Paar basilicumblaadjes
- 4 ansjovisjes uit blik (of meer, als je dat lekker vindt)
- 1 eetlepel olijfolie extra vergine
- 1/2 eetlepel balsamico azijn
- Peper en zout
Snij het brood in blokjes. Halveer de tomaatjes. Snijd de gegrilde paprika in repen. Snijd de olijven in ringetjes en de ansjovis fijn. Scheur de basilicum in stukjes. Doe alles in een kom en roer er de olijfolie en azijn door. Breng op smaak met zout en peper. Laat minimaal een uur staan om alle smaken goed te laten intrekken.
Surinaamse broodtaart
Een heerlijke zoete Surinaamse broodtaart op basis van oud wit brood, eieren en kokosmelk en smaakmakers als rozijnen en vanille.
Paneermeel
Zelf paneermeel maken is heel eenvoudig. Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg de (witte) boterhammen op het rooster van de oven (je kunt eventueel eerst de korsten eraf snijden, dat maalt wat makkelijker fijn). Rooster de boterhammen in ca. 30 minuten droog in de oven. Laat afkoelen en verkruimel de boterhammen in de keukenmachine. Bewaar in een afgesloten trommel.
Broodpudding
Een broodpudding is een heerlijk zoet dessert dat je in het weekend ook prima als ontbijt kunt serveren. Een heerlijk recept voor broodpudding met appel vind je op de site van Miljuschka.
Bruschetta
Sneetjes oud stokbrood of ciabatta tover je om in heerlijke bruschetta’s! Snijd het brood in plakken en bestrijk aan beide kanten met een beetje olijfolie. Grill het brood aan beide kanten in een grillpan of oven knapperig. Wrijf met een teentje knoflook in. Maak een mengsel van blokjes tomaat, een klein scheutje goede olijfolie, wat blaadjes basilicum, peper en zout en beleg hiermee de bruschetta. Serveer gelijk. Ook lekker zijn toppings als gebakken paddenstoelen of ham en vijgen.
Ken jij nog lekkere recepten met oud brood? Deel ze hieronder in de reacties.