Het voorkomen van voedselverspilling begint met het goed afwegen van de benodigde ingrediënten. Als je immers niet meer kookt dan je nodig hebt, houd je ook niets over. Tip: bestel het gratis ‘eetmaatje’ bij het Voedingscentrum, een handige maatbeker voor rijst, pasta en couscous. In veel culturen is het echter gebruikelijk om ruim voldoende te koken. Er kan immers altijd een gast voor het eten aanschuiven! Om geen restjes rijst of pasta weg te gooien, deel ik tien heerlijke recepten met restjes rijst of pasta.
Recepten met restjes rijst of pasta
Breakfast burrito
Een restje rijst is de perfecte vulling voor een heerlijke breakfast of lunch burrito. Verwarm een tortilla 15 seconden aan beide kanten in een warme koekenpan. Vul de burrito met een schep rijst, een restje kip of bonen, een eetlepel salsa, geprakte avocado (met peper en zout) en geraspte kaas. Vouw de zijkanten naar binnen zodat er niets uit kan vullen en rol op. Wikkel in aluminiumfolie, snijd in tweeën en serveer.
Nasi/gebakken rijst
Het bekendste recept met koude gekookte rijst is wel nasi goreng, ofwel gebakken rijst. Tip: doe een plastic bak met deksel in de vriezer en doe hier steeds een restje rijst in, totdat je genoeg hebt voor een nieuwe maaltijd. Er zijn talloze recepten voor gebakken rijst, ‘mijn’ nasi recept leerde ik tijdens een kookcursus op Java.
Arancini
Voor het maken van arancini – gefrituurde Italiaanse rijstballetjes – gebruik je eigenlijk een restje risotto, maar het kan ook prima met gewone rijst. Ook met de vulling (mozzarella, pastasaus) kun je variëren. Een heerlijke snack voor bij de borrel!
Frittata
Een frittata is een Italiaans gerecht en betekent eigenlijk ‘gebakken’. Op het platteland werd van restjes groente en pasta een nieuw gerecht gebakken, in combinatie met ei en zuivelproducten. Het is eigenlijk een combinatie tussen een omelet en een pannenkoek. Ideaal om restjes in te verwerken!
Neem voor een frittata voor twee personen als basis 3 losgeklopte eieren, 100 ml zuivel (kwark, yoghurt, slagroom, crème fraîche) en 25-50 gram geraspte kaas. Vul dit aan met een restje pasta of aardappel en groente (ui, prei, broccoli). Breng op smaak met zout, peper en eventueel tuinkruiden als oregano, tijm of rozemarijn. Bak in een ovenschaal in de oven op 200 graden in 25 minuten gaar.
Gevulde groentes met rijst
Een restje rijst leent zich bij uitstek voor het vullen van groente uit de oven. Voor de groente kun je (mini)courgette, (punt)paprika of tomaat gebruiken. Vul de rijst aan met bijvoorbeeld gehakt of feta voor een vegetarische variant en breng op smaak met kruiden. Een lekker recept vind je op Ramandanrecepten.
Maaltijdsoep met pasta
Maak van een kom soep een vullende maaltijdsoep door er een restje pasta aan toe te voegen. Even mee verwarmen en klaar! Soep is sowieso het ideale gerecht om restjes (groente, vlees etc.) in te verwerken.
Rijstpudding
De smaak van vroeger proef je terug in rijstpudding. Van de tijd dat er nog geen pakken vla waren! Romig, warm, lekker zoet. Echt comfort food!
Neem 1 kopje reeds gekookte witte rijst en 2 kopjes melk, voeg suiker naar smaak toe en een twee eetlepels. Doe alles samen in een pan met dikke bodem en kook op zacht vuur ca.20 minuten, totdat alle melk door de rijst is opgenomen. Breng op smaak met bijvoorbeeld kaneel, fruit, rozijntjes, nootjes, verbrokkelde koekjes of geraspte chocolade.
Pastachips
Pastachips is een hit op TikTok. Een makkelijk te maken snack van een restje pasta. Meng ca. 200 gram gekookte pasta met een scheut olijfolie, 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, 2 theelepels Italiaanse kruiden en peper en zout. Bak 10 minuten in de airfryer op 200 graden. Varieer met de kruiden door bijvoorbeeld knoflookpoeder of chilivlokken te gebruiken. Je kunt ook de frituurpan gebruiken. Frituur dan alleen de gekookte pasta 4 minuten op 175 graden en bestrooi daarna met kruiden, peper en zout.
Poké bowl
Poké is Hawaïaans voor ‘in plakken snijden’. Het is een traditioneel gerecht van gefileerde vis. Tegenwoordig is vooral de poké bowl bekend, een westerse variant van het gerecht. Een kom met verschillende fijngesneden ingrediënten die gescheiden van elkaar worden gerangschikt. Neem een restje rijst en vul dit aan met bijvoorbeeld vis (zalm, tonijn), plakjes avocado, sojabonen, komkommer en fruit (mango, ananas). Een poké bowl met krab of een poké bowl met zalm vormen een heerlijke en voedzame lunch.
Heb jij nog een lekker recept met restjes rijst of pasta?