Al sinds jaar en dag scheid ik netjes het oud papier en glas. Maar sinds er in mijn wijk ook een plastic container is geplaatst ben ik begonnen mijn afval nog verder te scheiden. Met verbazingwekkende resultaten. Alleen stoorde ik me mateloos aan die losse plastic zakjes in de keuken. De keuken is nu weer netjes met mijn nieuwe Brabantia Bo pedaalemmer. Afval scheiden in stijl kan dus ook. Vandaag geef ik je alle tips en trucs!
Afval scheiden in stijl: Brabantia Bo pedaalemmer
Mijn pedaalemmer – in oogstrelend mat roestvrijstaal – heeft twee uitneembare binnenemmers. Eén van 23 liter en één van 11 liter. De emmer past strak tegen de muur en heeft een prachtige en stille ‘soft-close’ deksel. Het staal is ‘fingerprintproof’. Zo blijft mooi ook echt mooi!
Je kunt voor de pedaalemmer speciale zakken bestellen, de zogenaamde PerfectFit zakken. Speciale codes aan de binnenkant van de bak geven aan welke zak je nodig hebt. De zakken zijn vanaf de buitenkant niet zichtbaar en hebben een handige trekband. Je vindt ze in de winkel of online. Met ca. 16 cent per zak (voor mijn 23 liter bak) niet echt goedkoop (ter vergelijking: een grote Komo zak met trekband komt omgerekend op 8 cent). Twee keer zo duur dus, maar niet onoverkomelijk duur vind ik zelf.
Plastic, blik en pakken
In de 23 liter emmer verzamel ik nu plastic (en ook blik en pakken). Sinds ik dat doe kom ik geeneens meer aan een volle vuilniszak in de week! Ik ben echt geschrokken van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die je ongemerkt in huis haalt. Pas als je alles apart inzamelt realiseer je je hoeveel plastic we eigenlijk gebruiken. Shocking!
Van plastic knijpflesssen (mayo) tot flessen frisdrank zonder statiegeld. En van bekers yoghurt tot flessen wasmiddel. Maar ook het potje van je vitamine C, de potjes van de tuinplantjes en alle verpakkingen van pasta, rijst en couscous.
En wat je misschien niet wist: er mag ook blik in de plasticbak. Van colablikjes tot blikjes van de tuinbonen of ananas. Of het afdekfolietje van je yoghurt, het dopje van je bierflesje, waxinelichtcupje of metalen siroopfles.
Tot slot mogen ook alle pakken in de plasticbak. Pakken melk, sap, soep, saus, water of wijn. Druk het maar lekker plat en fijn!
GFT
De kleine bak van 11 liter gebruik ik voor GFT. GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Nu heb ik geen tuin, dus dat valt al af. En veel restjes fruit en groente worden met liefde verorberd door de cavia’s.
Maar nu ik me heb verdiept in wat er allemaal in de GFT bak mag is die extra 11 liter toch wel handig. Om bijvoorbeeld thee (los of in zakjes) weg te gooien en filters met koffiedik. Maar ook etensresten, eierschalen, olie of gestold vet, broodkorsten, aardappelschillen en notendoppen mogen in de bak. En mijn wekelijkse bos bloemen of die overleden kamerplant idem dito.
Ik gebruik voor de GFT bak overigens composteerbare vuilniszakken.
Nog meer voor het milieu
Veel van de Brabantia producten – waaronder de Bo pedaalemmer – zijn Cradle tot Cradle gecertificeerd op niveau Bronze. Het Cradle-to-Cradle-certificaat is de strengste en meest betrouwbare maatstaf voor uiterst duurzame producten. Bovendien steun je met de aanschaf van een pedaalemmer The Ocean Cleanup in de strijd om plastic afval op te ruimen uit de oceanen.
Doe jij aan afval scheiden? En hoe pak jij dat aan?
Goed bezig Anne-Marie! Bij ons wordt gelukkig bijna alles gescheiden opgehaald. En inderdaad, sinds we plastic/blik/verpakkingen ook nog scheiden, blijft er haast geen ‘normaal’ afval over.
Jij bent ook goed bezig las ik! Ik ga ook zo’n netje aanschaffen, scheelt toch weer.
Bedankt voor de tips om afval beter te kunnen scheiden. Ik ben ook op zoek naar een goede prullenbak waarin ik mijn afval apart kan houden. In de garage verzamel ik al ijzer en glas. Dit is toch wel handig voor in de keuken wanneer je aan het koken bent.