Zodra in Nederland het zonnetje een beetje begint te schijnen, meestal zo vanaf april, ruik je het al……de opening van het BBQ-seizoen is begonnen. En waar barbecueën vroeger iets was van een worstje en verkoolde saté, is outdoor cooking tegenwoordig trendy, serious business en vooral ook behoorlijk culinair geworden! Welkom in de wereld van pulled pork, beer can chicken, angus beef, geurig rookhout en kamado BBQ’s!
B-day – opening van het BBQ-seizoen
Op vrijdag 7 april was ik te gast op B-day – de opening van het BBQ-seizoen bij Harlem BBQ in Haarlem. Een gezellig en vooral ook smakelijk event. De uitkomsten van het Nationale BBQ-onderzoek (uitgevoerd door Trendbox) werden gepresenteerd en de BBQ-awards uitgereikt. Een opvallende wereld van mannen, leren schorten, stoere cocktails en vlees. Heel veel vlees. Ik proefde er een voortreffelijke rendang burger, oesters van de grill, pulled pork en dronk fantastische gin tonics en Moscow mules.
Nationale BBQ onderzoek
BBQ-en blijft in Nederland een populair fenomeen. Negen op de tien Nederlanders geniet enorm van BBQ-en en zo’n 30% zou het het hele jaar wel willen doen. BBQ-en staat voor gezelligheid, vakantiegevoel, vrijheid, buiten zijn en bourgondisch genieten.
De meeste mensen hebben nog een gewone BBQ, maar de opkomst van de zogenaamde kamado (keramische barbecue) is groot.
En wat eten we dan van de BBQ? Nog voornamelijk de klassieke combi van vlees, kip, een beetje vis en groente en kant-en-klare sausjes. De top 5 bijgerechten?
- stokbrood
- kruidenboter
- Salade (groente)
- Aardappelsalade
- Fruitsalade
Maar er is een ommekeer gaande. Steeds meer Nederlanders experimenteren met ander vlees, groentes, rubs, marinades en gearomatiseerde houtsnippers.
BBQ-trends 2017
Jord Althuizen (auteur van het kookboek Smokey Goodness 1 en 2) kreeg de award voor BBQ-er of the year. Ook presenteerde hij een aantal opvallende bbq trends voor 2017:
- BBQ-en wordt steeds culinairder
- Waarom alleen ’s avonds de bbq aansteken? BBQ-en in de ochtend wordt een trend, voor een lekker (Engels) ontbijt met vers brood, eieren en spek
- Schelpdieren op de BBQ zijn helemaal hot, denk aan scheermessen, mosselen maar ook oesters
- Vega BBQ is in opkomst. Net niet alleen (biologische groenten) op de grill, maar ook alternatieven voor vlees zoals bijvoorbeeld vegaburgers
- Brisket meat, populair in Texas, gaan we ook hier steeds vaker op de grill zien verschijnen
- We gaan steeds meer zelf barbecues bouwen
- Het hele jaar door BBQ-en, dus ook in de winter.
Benieuwd naar de boeken van Jord? Koop ze hier!
Hou jij van BBQ-en? En wat eet je dan het liefst? Ik ga meestal los op de bijgerechten. Van verse ciabatta met (zelfgemaakte) aioli tot (pasta)salade!
Ik kijk iedere ochtend hoopvol door de gordijnen naar buiten … kunnen we al?? Helaas is het er nog niet van gekomen dit jaar. Dit weekend lijkt het beter te worden, dus wie weet!
Ik ook!!! Het is nog niet veel soeps helaas.
Ik krijg er al helemaal zin in!
Nu het zonnetje nog!
Ik wilde laatst bbq- en, maar het was te koud nog. Ik hoop dat het gauw kan. Zo heerlijk!
Ik hoop heel hard met je mee!!
Yeah, ik heb er weer zin in! Eigenlijk barbecue ik tegenwoordig ook in de winter. De keramische variant staat op mijn wishlist. Wat wil ik graag zo’n barbecue.
Wat zijn ze mooi hè. Ik heb helaas geen tuin dus hou het bij een portable versie voor strand of park.