Home » Culinaire gewoontes met oud en nieuw
varkenspoot-met-linzen

Culinaire gewoontes met oud en nieuw

Ik moet eerlijk bekennen: ik heb helemaal niets met oud en nieuw. Sterker nog, ik vind het helemaal niet leuk. Ik kan niet echt uitleggen waarom, het is meer een gevoel. Een gevoel van tijd die weer voorbij is gevolgen, nostalgie, heimwee. Buikpijn vaak. En ik ben altijd blij als het weer 1 januari is. Een nieuw begin, nieuwe kansen, alles schoon en fris.

happy-new-year

Ik heb al heel wat oud en nieuw vieringen mogen mee maken in het buitenland. Want om het ‘leed’ (okay, groot woord) wat te verzachten ga ik in die periode graag op vakantie. En het is leuk om te zien dat ieder land weer zijn eigen gewoontes kent rond de jaarwisseling. En daar zitten dus ook hele leuke culinaire gewoontes bij.

Ik verzamelde er een aantal, van landen waar ik ben geweest op oudejaarsavond. Ken jij nog een andere leuke gewoonte die hier niet bij staat? Laat het weten in de reacties!

Culinaire gewoontes met oud en nieuw in…..

varkenspoot-met-linzen

Italie

In Italië dragen vrouwen én mannen op oudejaarsavond rood ondergoed en wordt er standaard linzen met gevulde varkenspoot gegeten. En dat smaakt stukken lekkerder dan het klinkt, echt waar! Het schijnt allemaal geluk te brengen…. De linzen staan voor een overvloed aan geld, en daar kun je natuurlijk nooit genoeg aan hebben.

12 druiven

Spanje

In Spanje hebben we nu al meerdere keren oud en nieuw meegemaakt. Om klokslag 12 uur eet je, bij elke klokslag, één druif. Twaalf in totaal dus. En ik kan je vertellen, dat valt nog niet mee! De druiven staan voor de maanden van het nieuwe jaar en voor het bespoedigen van een goede oogst.

Portugal

Ook in Portugal hebben we een keer oudejaarsavond doorgebracht, op het eiland Madeira. In tegenstelling tot de Spanjaarden eet men hier 12 rozijnen. Ook bij elke klokslag om 12 uur. Een stuk makkelijk weg te werken dan druiven in ieder geval.

vegter-rolletjes

Nederland

Naast de oliebollen kent men in Nederland ook een aantal regionale tradities. Bij mijn schoonouders in Drenthe bakken ze rond de jaarwisseling ‘kniepertjes’. Dunne ronde suikerwafeltjes, opgerold en gevuld met slagroom. Er schijnt nog een heel verhaal achter te zitten: de wafeltjes worden in december altijd plat geserveerd en staan dan voor het oude jaar dat rond is. Op 1 januari representeert het wafeltje het nieuwe jaar dat nog ontvouwd moet worden en wordt daarom opgerold geserveerd.

Denemarken

Tijdens een oud-en-nieuw diner in Kopenhagen keken we wel even vreemd op toen om 12 uur iedereen aan tafel op zijn stoel ging staan om er vervolgens weer af te springen. De Denen heten zo het nieuwe jaar welkom!

berlinerbol

Duitsland

In Duitsland eten ze met oud en nieuw Berlinerbollen, daar vaak pfannkuchen genoemd. Gevuld met jam of banketbakkersroom. Op oudejaarsavond zit er meestal ook eentje tussen gevuld met mosterd…. Zet je je tanden in deze ‘lekkernij’ dan brengt dat geluk en staat je een voorspoedig jaar te wachten!

Ik wens iedereen een fantastische oudejaarsavond en natuurlijk een gezond en smakelijk 2017!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

7 Comments

  1. Wat een leuk artikel! Zo viert iedereen het toch weer op zijn eigen manier he.. Ik hoop volgend jaar ook rond oud&nieuw weg te zijn, want net als jij heb ik he-le-maal niets met deze avond. Konden we het maar gewoon overslaan he? 😉 Toch hoop ik dat je een leuke avond zal hebben! Liefs, Merel

  2. Wat leuk! Oliebollen mogen voor mij echt niet ontbreken (zelfs de dagen daarna eet ik ze nog graag).

  3. Dat stukje over Nederland kende ik niet eens (naast de oliebollen). Weer iets geleerd! Leuk artikel 🙂

  4. Wat leuk om te lezen! Die berlinerbol met mosterd sla ik alleen even over 😉

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*