Buster woont nu drie maanden bij ons in huis en is 5 maanden oud. Onze allereerste hond! De eerste drie maanden met een puppy waren voor mij een heuse achtbaan. Met een heleboel ups maar ook downs. Ik heb mij nooit goed gerealiseerd wat er allemaal komt kijken bij het hebben van een puppy. Van de kosten, de tijd die het kost, de enorme hoeveelheid kennis die je moet vergaren… Ik neem je mee in de eerste drie maanden met een puppy!
Waar ben ik aan begonnen?
Laat ik eerlijk zijn en toegeven dat ik na de eerste week echt wanhopig dacht waar ik godsnaam aan begonnen was. Je stelt je er van alles bij voor maar de werkelijkheid is toch heel anders. Heb ik eindelijk een volwassen zoon, begin ik weer opnieuw met gebroken nachten, zindelijkheidstraining en opvoeden? Maar gelukkig kwam er langzaam maar zeker een soort ritme in. En wat is hij mooi en schattig! Het is fantastisch om te zien hoe blij hij is mij weer te zien, of ik nu 5 minuten of 5 uur ben weggeweest.
Puppies kosten geld!
Nog voor we Buster gingen halen waren we al een klein kapitaal kwijt. Natuurlijk kun je het zo duur en goedkoop maken als je wilt maar in het begin heb je best veel nodig. Of denk je veel nodig te hebben. Een mand, een halsband, riem, voerbak, poepzakjes. Ook lieten wij ons in de winkel nog van alles aanpraten. Zoals een koelmat (heeft hij nooit op willen liggen), een drinkfles voor onderweg (geniaal) en natuurlijk gingen we ook aan de haal met allerlei grappige speeltjes en knuffels. Wat ik in ieder geval kan aanraden zijn een kong (een zogenaamd bijtspeeltje dat je kan vullen met lekkers) en een likmatje. Beiden houden je pup lekker lang bezig!
Natuurlijk kostte de hond zelf ook het nodige geld, we haalden hem bij een fokker in Hoogeloon. En dan komt daar de dierenarts, voor de vaccinaties in week 12 en 16. Geloof me, daar loop je behoorlijk op leeg. Ik twijfelde eerst over een hondenverzekering maar heb het uiteindelijk toch maar gedaan (Univé). Een ongeluk zit in een klein hoekje en als je hoort hoe hoog de bedragen voor operaties e.d. zijn….
Verder ben je natuurlijk geld kwijt aan voer en hondensnacks. Die je natuurlijk ook zelf kunt maken, zoals deze hondenkoekjes of pupcakes.
Uren wandelen?
Voor we Buster hadden dachten we dat we straks heerlijk lange bos- en strandwandelingen met hem konden maken. Toen wisten we nog niet van de 1 minuut regel en de tere skeletbouw van een hond in de groei. Je mag namelijk maar 1 minuut per week oud met een puppy wandelen. En dus mocht onze pup van 8 weken maar 8 minuutjes naar buiten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nergens eenduidig heb kunnen terugvinden of dat per wandeling of per dag is, sites spreken daarin elkaar tegen. Wij hielden maar op ‘per wandeling’. Alleen al om zijn behoefte te doen ben je zo al 10 minuten verder!
Toen Buster drie maanden was zijn we voor het eerst met hem naar een losloopgebied en het strand geweest. Best spannend maar hij vond het fantastisch en bleef keurig bij ons in de buurt. Zo heerlijk om zo’n hond vrij te zien rennen.
Uren slapen!
Nooit geweten dat een puppy, en ook een volwassen hond later, zoveel uur slaapt per dag. Een puppy tot wel 20 uur per dag. Een volwassen hond slaapt uiteindelijk zo’n 14 uur van de dag. We hebben een superfijne (dure) mand voor Buster gekocht. Waar hij heus af en toe in gaat zitten. Maar slapen? Dat doet hij op de keukenvloer of in de gang. Gewoon op de grond.
Zindelijkheidtraining
Wat ik het meest pittig vond was de zindelijkheidstraining. Nu is dat in ons geval nog best lastig omdat wij a) op 7 hoog wonen en dus geen tuin hebben en b) vrijwel overal in huis vloerbedekking hebben. Ik had zogenaamde zindelijkheidsmatjes gekocht maar daar wilde hij niet op gaan zitten (sterker nog, het was meer een super leuk speeltje dat je kapot kunt scheuren). We hebben dus – naast een heel strak schema van iedere 2 uur naar buiten – vooral heel veel moeten schoonmaken. We hebben zelfs zo’n Kaercher waterstofzuiger gekocht! Uiteindelijk ging het steeds beter en deed Buster alleen nog zijn behoefte op de lange kokosmat die in de gang ligt. En toen we besloten een traphekje voor de gang te plaatsen was het klaar! Er leek geen einde aan te komen maar toch was Buster met een week of 16 helemaal zindelijk. Trotse mama!
Puppytraining, opvoeden en tegenstrijdige adviezen
Een pup ontdekt de wereld vooral met zijn mond. En wil dus overal in bijten en alles wat hij op straat tegenkomt in zijn mond stoppen. Opvoeden dus, maar hoe doe je dat? Wat mij vooral opviel is hoe iedereen – gevraagd en ongevraagd – je van advies voorziet. En die adviezen spreken elkaar vaak ook nog eens tegen. We hebben uiteindelijk een puppytraining van 10 weken gedaan (middelmatig succes) en vooral heel veel online gelezen en video’s gekeken. Sommige commando’s gaan nu prima (kom, zit, blijf) al heeft hij soms ook gewoon bananen in zijn oren. Ik denk persoonlijk dat je opvoeden vooral vanuit je hart moet doen.
Dat zou ik mijn puppy nooit laten doen!
Voordat je aan een hond begint heb je vaak al een idee over hoe het zal zijn. Nee, mijn hond komt niet op de bank. Of in bed. En als ze gaan bedelen tijdens het eten, dan geef je niets! Nou, ik kan je vertellen, de praktijk is vaak anders. Want hoe gezellig is het op ’s avond lekker samen op de bank te hangen! In bed slapen doen we niet aan, maar als ik in het weekend Peter wakker maak (ik ben er altijd veel vroeger uit) springt Buster vrolijk mee het bed op. En hoewel ik het zoveel mogelijk probeer te vermijden (die puppy ogen!) ontkom ik er niet aan dat ik hem toch af en toe een stukje kaas geef als ik zit te eten…
De survivalgids voor puppy parents
Ik heb onwijs veel heb gegoogeld en advies gekregen van andere hondenbezitters. Maar ook dit boek van hondengedragdeskundige Ellen van Hoorn gaf een hoop inzicht en informatie. Deze survivalgids biedt de belangrijkste info en tips om de meest uiteenlopende voorvalletjes aan te pakken, zonder te verzinken in eindeloze theorieën. Aan de hand van meer dan 15 herkenbare situatieschetsen helpt zij je de behoeftes, groeifases en psychologische trekjes van je puppy te ontrafelen. Je ontdekt waar deze puppystreken precies vandaan komen en vooral: hoe je ze succesvol aanpakt.
Wat vinden wij het fijn om de “pleegbaasjes” van lieve en mooie Buster te zijn en dat jullie ons het vertrouwen geven dat hij bij ons in goede handen is. We hopen hem nog vaak te logeren te krijgen x
En wij zijn heel erg blij zo’n fijn gastgezin voor Buster te hebben!
Hoi, Anne-Marie, wat een schatje!. Onze labrador mix is nu 12 jaar. Het is zo herkenbaar wat je allemaal beschrijft. Wij hebben heel veel afleveringen van Cesar Millan gekeken. Daar hebben wij veel profijt van gehad….en nog steeds. Met rodiworst naar buiten gelokt want als puppy is het ook best wel eng om je huisje te verlaten. Heel veel plezier nog met Buster! ….en wees en blijf consequent ????????
Dank je wel! Ik heb die naam al vaker horen vallen, ga toch eens wat opzoeken!