Ik schrijf het jaar 1957. Een mooie zonnige dag in september waarop in de vroege morgen twee meisjes 20 minuutjes na elkaar het levenslicht zagen in het klooster Marienburg te Soestdijk. De tweeling werden geboren naast Hotel Trier en tegenover Paleis Soestdijk. Mariënburg werd opgezet als dubbelklooster. Mannen en vrouwen leefden hierin gescheiden, maar vormden naar buiten toe een eenheid. Na de oorlog werd er een kraamkliniek gevestigd dat in 1964 werd gesloten. Vandaag op eigen wijze een koninklijke wandeling door de jaren heen…..
Hotel Trier
Hotel Trier, een prachtige hotel, was eigendom van en werd gerund door de grootouders van deze twee meisjes. Als men toentertijd een nadere adresaanduiding wilde hebben van Hotel Trier Soestdijk dan was dat: “riant gelegen tegenover ’t Paleis van H.M. Koningin Moeder”.
Het hotel had een schitterend terras. En er was warm en koud water op alle 24 kamers, wat in die tijd (omstreeks 1925) zeker niet algemeen was. Lunch en diner waren “a prix fixe en a la carte” en wel “den gehelen dag “. Het was “het” hotel van Soest. Helaas is het hotel begin jaren ’50 gesloopt.
Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk heeft een rijke historie die al begon in 1650 als de Hofstede aen Zoestdijck en heeft vele bewoners zien komen en gaan. Van Koning Lodewijk Napoleon, Willem II en zijn echtgenote Anna Paulowna, prins Hendrik, broer van koning Willem II (stadhouder van Luxemburg), Koningin-moeder Emma tot koningin/prinses Juliana en prins Bernhard. Na het overlijden van Juliana in maart en Bernard in december van 2004, heeft het Koninklijk Huis geen behoefte meer getoond in het gebruik van het moeilijk te beveiligen paleis en werd het later opengesteld voor publiek.
Sinds juni van dit jaar kent het paleis en het bijbehorende landgoed een nieuwe eigenaar, het consortium Made By Holland en zal op het landgoed en in het paleis een podium voor de innovatiekracht van Nederland worden gerealiseerd. Het park rond paleis Soestdijk wordt een proeftuin waar innovatie te zien en te beleven is.
Den Haag, anno 2017, een koninklijke wandeling
Ik schrijf het jaar 2017, een mooie zonnige dag in september, waar in de vroege morgen twee vrouwen op de tribune zaten in gespannen afwachting van wat hen die dag zou brengen. Het was de 3de dinsdag van september, Prinsjesdag en hun verjaardag en kroonjaar!
Het Binnenhof
Er was zoveel te zien, er gebeurde overal wel wat! Vaandels en vlaggen en speciaal voor deze dag feestelijk geklede bekende- en onbekende genodigden. De mannen en vrouwen in kleurrijk gestoken uniformen marcheerden voorbij, het trommelgeroffel en het vele geblaas in het koper vulde het Binnenhof. En de paarden…zij deden waarvoor ze waren getraind, zich niets aantrekkend van dit alles liepen zij elegant in de pas.
Door de eeuwen heen is het Binnenhof in Den Haag hét middelpunt geweest van het staatkundig leven in Nederland. Dit is de plek waar de belangrijkste gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis zich afspeelden. Maar ook waar toekomst wordt gemaakt.
En toen opeens was het grote moment daar…Want nadat Koning Willem-Alexander de troonrede had uitgesproken en hiermee het werkjaar van de Eerste en de Tweede kamer had geopend verliet het Koningspaar de Ridderzaal en kwam de Glazen Koets dan eindelijk voorbij en er werd uitbundig gezwaaid, ook door de jarigen, naar Koning Willem Alexander en Koningin Maxima!
De Tweede Kamer
Daarna werd er een bezoek gebracht aan de Tweede kamer, zo indrukwekkend om te kijken naar al die bekende en chique geklede politici en hun gasten die in de hal rondliepen. Vele Radio en TV zenders waren vertegenwoordigd, een wirwar van kabels en grote lampen stonden aan en de energie was voelbaar. Er heerste een opgewekte en feestelijke stemming en zowel voor als achter de desks vonden vele interviews plaats met politici, wat rechtstreeks werd uitgezonden. Ook waren de jarigen aanwezig toen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2018 aan de Tweede Kamer aanbood.
Het Plein
Daarna weer naar buiten en via het Plein richting Lange Voorhout. Het Plein is een vierhoekig plein naast het Binnenhof en de Tweede Kamer, het centrum van politiek Nederland. Midden op het Plein staat het ruim vier meter hoge bronzen standbeeld van stadhouder prins Willem I, beter bekend als Willem de Zwijger.
Den Haag en de Oranjes, ze horen bij elkaar. Al meer dan vierhonderd jaar. En de twee jarigen die deze dag hun kroonjaar vierden…zij voelden zich ook tijdens deze wandeling door Den Haag de koning(in) te rijk!
Herenhuis Lange Voorhout # 80
Dit pandje is het kleinste herenhuis van Den Haag, gebouwd in 1800. Een lief mooi pandje die stoer haar mannetje staat tussen de vele statige grote panden in haar directe omgeving.
Paleis Lange Voorhout en Hotel Des Indes
Even snel binnenkijken in de hal van het Paleis Lange Voorhout, een paleisje uit de 18de eeuw dat werd gekocht door Koningin Emma. Prachtige kristallen sieren het plafond. De vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix gebruikten het als werkpaleis en ontvingen hier ambassadeurs. Tot 1990 hebben alle vorstinnen gebruik gemaakt van dit monumentale pand en is het enige openbare gebouw waar de oude paleisfunctie nog te ervaren is. Tegenwoordig is het gewijd aan het werk van M.C. Escher (1898-1972).
Wist je trouwens dat keizer Napoleon in 1811 één nacht in Den Haag in het Paleis aan de Lange Voorhout logeerde? De keizer verleende toen en passant Den Haag stadsrechten omdat hij het beneden zijn waardigheid achtte om in een dorp te verblijven.
Schuin aan de overkant vind je het ultra chique 5-sterren hotel Des Indes. Het hotel stamt uit 1858, heeft een lange traditie en is met recht het meest legendarische hotel in Den Haag. Zo ook voor een van de tweeling, zij werd namelijk in dit hotel ten huwelijk gevraagd. Sinds 1881 doet het gebouw dienst als hotel waar tot 1940 veel Indiëgangers tijdens hun verlof in Nederland, verbleven. In het fronton zie je daarom het wapen van Batavia.
Het Lange Voorhout
Het Lange Voorhout (Voorhout met de klemtoon op de tweede lettergreep), zo genoemd omdat het een uitloper was van het Haagse Bos (ook wel voor-bos of voor-hout), staat bekend als één van de mooiste wandellanen van Europa.
Oh ja…bovenop de lantaarnpalen van het Lange Voorhout prijken gouden kronen, die de koninklijke route die de Gouden Koets aflegt aangeven.
Naast het pand op nummer 32 staat het smalste huis van Den Haag. Het huisje is 183 cm breed.
Huis Huguetan
Even blijven stilstaan bij het Huis Huguetan, een prachtig pand dat vraagt om bewonderd te worden, en zo geschiedde. Het huis heeft een rijke koninklijke geschiedenis. Het stadspaleis werd in 1734 gebouwd in opdracht van de steenrijke familie Huguetan. In 1813 kreeg het pand z’n eerste koninklijke bewoner, Willem I en daarna Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna. In het stadspaleis aan het Lange Voorhout in Den Haag was tot begin 2016 de Hoge Raad der Nederlanden gevestigd. Vanaf 2020 wordt het het tijdelijk onderkomen van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, dit in verband met de verbouwing van het Binnenhof, dat 5 jaar zal gaan duren.
Paleis Noordeinde
Bij een koninklijke wandeling mag Paleis Noordeinde natuurlijk niet ontbreken. Dit paleis, met zijn sierlijk aangelegde tuin, is gelegen aan het Noordeinde, één van de meest elegante winkelstraten van Den Haag. Het Paleis is het middelpunt geweest van belangrijke gebeurtenissen in het leven van de koninklijke familie.
Zowel koning Willem III, zijn tweede echtgenote koningin-moeder Emma als koningin Wilhelmina hebben op Paleis Noordeinde gewoond. Tegenwoordig werkt hier koning Willem-Alexander. Als hij in het land is, wappert de vlag, de koninklijke standaard op het paleis.
’t Goude Hooft
De vele kroonjaren zorgen er voor dat aan het einde van de middag wordt neergestreken op het terras van ‘t Goude Hooft. In 1423 was ’t Goude Hooft een herberg voor mensen van buiten de stad. Een taveerne voor de bezoekers van de markten en een ontmoetingsplaats waar ridders vergaderden.
Vandaag den dag is ’t Goude Hooft een restaurant en hotel en met een groot terras aan de Dagelijkse Groenmarkt en is ’t Goude Hooft een echte herberg van deze tijd.
De meisjes tweeling nu
En wil je weten hoe het gaat met de twee meisjes uit Soestdijk? De twee vrouwen van nu, die inmiddels 60 kroontjes dragen. Mijn zusje en ik? Wij kijken terug op een geweldige (verjaar)dag. Samen met onze mannen hebben we genoten van alles wat ons die dag werd gegeven. Wij omhelzen die eigenwijze ervaringen, onze kroonjaren en elkaar en wij hebben afgesproken zeker terug te komen naar Den Haag om de koninklijke wandeling nu wijs te volgen en af te maken.
Wie weet, volgend jaar op een mooie zonnige dag in september? Ik heb er nu al zin in, jij ook?
Wat een leuk verhaal, Den Haag is werkelijk de moeite waard. Mooie foto’s erbij.
Nog gefeliciteerd met jullie verjaardag! Erg leuk geschreven, dit stukje geschiedenis van jullie, het Koninghuis en Den Haag. Het geeft me zin om ook weer eens te gaan. Niet al te lang geleden had ik een rondleiding langs het Lange Voorhout, maar zo te zien heb ik ook nog het één en ander gemist.
Is dat huis waar Willem I woonde hetzelfde pand als waar hij op de dag van aankomst in Scheveningen in 1813 werd toegejuigd door de menigte? Of was dat het huis van Van Hogendorp in dezelfde straat?
Josephine schreef over…6 tips voor een succesvol victoriaans huishouden:
https://www.myinnervictorian.nl/victoriaans-huishouden-tips/
Eigenlijk heeft Den Haag heel veel historie! Ik kan me niet heugen wanneer ik er ben geweest! Misschien eens een weekendje weg plannen naar Den Haag!
Bedankt voor je felicitatie en compliment Josephine! V.w.b. je vraag… ik heb het voor je nagekeken en er staat nergens iets over
geschreven alleen dat hij met een boerenwagen uit zee naar het strand gebracht werd en in een open rijtuig onder begeleiding van een vreugdevolle menigte naar Den Haag werd gereden.
Zeker doen Nancy!
Goedenavond,
Het kkleinste herenuisje van Den Haag (Lange Voorhout 80) is niet gebouwd in 1939, maar volgens info van het Kadaster in 1800.
Vriendelijke groet,
René
Bedankt René, ik heb het aangepast.