Toen ik laatst bij de Makro tussen de kruiden aan het snuffelen was, zag ik dat de saffraan en vanille verpakt waren in zo’n hard plastic beveilingsbox. Zo’n vreemd gezicht daar tussen de kaneel en paprikapoeder! Maar aan de andere kant ook niet gek, want deze behoren tot het duurste eten ter wereld. Ik ging op onderzoek uit!
Het duurste eten ter wereld
Vanille
Door teleurstellende oogsten en criminaliteit is de vanille (die vooral op Madagascar groeit) schaars geworden. De kiloprijs ligt op zo’n 750 euro, wat neer komt op 4 euro per stokje! Ik heb gelukkig vorig jaar uit Indonesië veel meegenomen.
Kobe rundvlees
Dit heerlijke stukje rundvlees uit Japan van de Wagyu-koe en wordt volgens eeuwenoude tradities (op)gevoed. De koeien werden oorspronkelijk gemasseerd omdat ze vrijwel niet naar buiten konden in Japan. Om toch de bloedsomloop te stimuleren werden ze dus noodgedwongen gemasseerd. Hierdoor werd het vet veel beter verdeeld wat de smaak van het vlees ten goede kwam. Voor een kilo betaal je gemiddeld 900 euro
Saffraan
Je hebt er gelukkig maar weinig van nodig bij het koken. Voor een kilo saffraan betaal je namelijk zo’n 4500 euro! Waarom zo duur? Saffraan moet met de hand worden geplukt. Voor een kilo saffraan moeten van zo’n 150.000 saffraankrokussen delen van de stampers (stijlen en stempels) worden geplukt.
Witte truffel
Nog duurder dan de heerlijke zwarte truffel is de witte truffel. Asperges noemen wij weleens het witte goud, maar die titel is toch echt voorbehouden aan de witte truffel. Witte truffels zijn zeldzaam en worden door varkens en honden opgezocht in o.a. Noord-Italië en Kroatië. De witte truffel is ook de enige truffelsoort die zich niet laat kweken. De prijs wisselt per seizoen, het afgelopen seizoen was dat 2900 euro per kilo.
Kopi Luwak koffie
Over deze bijzondere koffie gemaakt van uitwerpselen van de civetkat schreef ik al eerder een artikel. Omdat er nu veel civetkatten in gevangenschap worden gehouden voor deze koffie is de prijs wel gedaald. Je betaalt nu tussen de 200 en 600 euro per kilo.
Blauwvintonijn
Zeldzaam maakt geliefd. En dus duur! De blauwvintonijn wordt met uitsterven bedreigd. Niet meer op vissen dus, maar dat moet je niet tegen de Japanners zeggen. Afgelopen jaar werd een recordbedrag betaald voor een blauwvintonijn: 2,7 miljoen euro. Wat neerkwam op 10.000 euro per kilo! Die weer werd verwerkt in (vast hele dure) sushi.
Almaskaviaar
Iedereen weet wel dat kaviaar duur is. Maar ook binnen de categorie duur heb je nog duurder! Almas is de meest exclusieve en duurste kaviaar ter wereld. Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje.Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
Ik heb een keer een programma/aflevering gezien over waarom vanille in het algemeen zo duur is. Ze kunnen vanille maar 1 dag in het jaar oogsten, op een heel specifiek moment. Ook is vanille verbouwen enorm arbeidsintensief.
Bedankt voor de toevoeging!
Dat is een onhaalbaar risico in de tijd deze onvoorspelbare weersveranderingen. Vanille verbouw je dan als iets naast je hoofd bron van inkomsten. Dan gok ik liever op een witte truffel varken 😎