Je kunt mij haast uittekenen in jurkjes, die draag ik zowel ’s winters als ’s zomers het allerliefst. En als het even kan ook een beetje kleurrijk graag! Maar omdat ik inmiddels wel weet dat de textiel industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, koop ik wel bewust. Zoals de kleurrijke fairfashion van Tantilly.
Textielindustrie
Het is zo verleidelijk. Een t-shirt van € 5,00 bij Primark. Een jurkje bij H&M van nog geen € 20,00. Maar wist je dat onze kleding en andere textiel o.a. 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en verspilling van 80 miljard liter per jaar veroorzaken? Alleen al in Nederland is er 300 miljoen kilo afval aan kleding per jaar. Iets om over na te denken…
Ik investeer dan ook liever in kwalitatief goede kleding die jaren meegaat en gemaakt is onder eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden.
Inclusieve fashion van Tantilly
Tantilly is een oer Hollands merk, ontstaan in Deventer. Oprichter Chantal startte in 2009 met handgemaakte sieraden en accessoires en in 2011 begon zijn haar eigen kleurrijke jurken en rokken te naaien, gewoon vanaf de keukentafel. Door de kleinschaligheid en de directe feedback van de enthousiaste klanten konden de verschillende kledingontwerpen steeds beter worden aangepast aan verschillende lichaamsvormen. Wat langer aan de achterkant, meer ruimte bij de heupen, grotere maten etc. Kortom, alle details die de positieve punten van een vrouwenlichaam accentueren en de mindere puntjes camoufleren.Tegenwoordig ligt er een collectie kleding in de maten 36-54. En desgewenst zelfs op maat van 56-60.
Fairfashion van Tantilly
Bij Tantilly houden ze van kleuren en patronen, traditioneel handwerk, etnische producten en unieke ontwerpen. Ze gebruiken hoogwaardige stoffen die met grote zorg worden gekozen. Met de hand gemaakt en vaak zelf ontworpen. Veel kleding wordt nog steeds gemaakt in Nederland, maar ook bij eigen Fair-Fashion ateliers in India, Indonesie, Thailand en Turkije. Chantal verstaat onder fair fashion ‘eerlijke, betaalbare mode, die bijdraagt aan het welzijn van andere mensen door middel van een eerlijk salaris, betere omstandigheden en transparantie tussen klant en ontwerper. En uiteraard gemaakt stoffen van de beste kwaliteit.”
Projecten in het buitenland
Door haar vele reizen heeft Chantal ook veel armoede gezien. Zij probeert dan ook, in elke plaats waar met ateliers wordt gewerkt, de lokale bevolking te helpen. Ze doet dan ook veel projecten om op haar manier bij te dragen aan een betere wereld. Van speciale acties waarbij er een boom wordt geplant voor iedere bestelling die wordt gedaan, tot voedselpakketten voor de allerarmsten in India of op Bali.
Met een gedeelte van de winst van Tantilly wordt o.a. het schoolgeld betaald voor twee zusjes op Bali, schoenen voor kinderen in India of vaccinaties voor straathonden in Thailand, Met iedere jurk doe ik dus een beetje aan ontwikkelingswerk! Meer over deze projecten lees je in haar blogs.