Van 14 t/m 23 september vindt de Bio10daagse plaats. Laat je verrassen en ontdek wat supermarkten, speciaalzaken en biologische boeren allemaal voor lekkers te bieden hebben! Want kiezen voor biologisch, is eigenlijk heel natuurlijk!
Diervriendelijk
Biologische boeren laten dieren zoveel mogelijk hun natuurlijk gedrag vertonen. Denk kippen die buiten vrij rondlopen en in de modder en stro wroetende blije varkens. En wist je dat er rond biologische bedrijven 25% meer vogels en drie keer zoveel vlinders voor komen? Boeren houden hier rekening mee door bijvoorbeeld bloemen langs de akkers te zaaien en door pas later in het jaar te maaien, zodat weidevogels de tijd krijgen hun jongeren groot te brengen.
Natuurlijk
Vervelende insecten die de oogst opeten? Die kun je ook natuurlijk bestrijden, met bijvoorbeeld lieveheersbeestjes of uienolie. De bodem van de biologische landbouw is altijd het uitgangspunt. Dus gebruiken de boeren dierlijke mest en compost en houden ze rekening met rustjaren en de manier van bewerken.
(Kunst)mest
De lancering van de Bio10daagse vond plaats in het Rijksmuseum. Waar foodhistoricus Lizet Kruyff liet zien dat biologische landbouw van alle tijden is. En dat we met honderd procent natuurlijke landbouw heel goed in staat zijn een aantrekkelijk en gevarieerd pakket groente en fruit op de markt te brengen.
Op het schilderij van Joachim Beuckelaer, de Welvoorziene keuken, zien we dat diervriendelijkheid nog niet echt een issue was in de 16e eeuw. De gehanteerde methoden waren echter nodig om – bij gebrek aan koeling – het vlees vers te houden.
Bij het schilderij van de Bakker wees Lizet ons op de verborgen erotiek in schilderijen uit die tijd. Ik moest even zoeken maar naar het schijnt gaven koekjes en krakelingen met gaten in die tijd zinnenprikkelende signalen af…..
Biologische culinaire hoogstandjes!
Zinnenprikkelend was in elk geval de lunch die we na afloop geserveerd kregen in RIJKS*. De (oer-Hollandse) culinaire hoogstandjes van sterrenchef Joris Bijdendijk waren schilderijtjes op je bord! Joris gaf ons een demonstratie van de bereiding van een in zoutkorst gebakken koolraap. Een verrassend en heerlijk gerecht, wat we later ook geserveerd kregen tijdens de lunch. Meer over de lunch én het recept van de koolraap lees je morgen!
Bio10daagse
De Bio10daagse wordt mede mogelijk gemaakt door Bionext. Bionext maakt zich sterk voor meer duurzame biologische voeding en landbouw.
Goed om te weten. Ik probeer wanneer mogelijk biologisch te eten, daarom ben ik heel benieuwd naar de acties van de komende dagen.
Leuk, die link naar de geschiedenis met deze mooie schilderijen! Uiteraard was biologisch eten eeuwenlang de norm – al griezel ik soms van de zaken die er door brood of melk gemengd werden. 😉
Ik kijk uit naar je verslag uit het Rijksmuseum!
Ik probeer ook steeds vaker voor biologisch te kiezen. Vooral ook als je weet waarvoor je het doet.
Dat laatste inderdaad. Het proeft geeneens lekkerder misschien, maar wel ‘beter’!
Al was het eten niks, het uitzicht was wel heel goed! Hahahaa..
Maar nu even serieus: zeker goed om er bij stil te staan. Sinds ik in dit dorpje woon ga ik ook vaak naar de biologische boerderij winkel. Sindsdien word ik zelfs beroerd als ik al die aanbiedingen van supermarktvlees zie..
Mijn god, wat is die man knap! Ja een beetje bewustzijn over onze landbouw en dierenindustrie kan echt geen kwaad!