Een museum voor foodart, klinkt dat niet als dé perfecte combi van mijn twee favoriete hobby’s: eten en musea? Ik kan je vertellen: dat is het ook. Het LAM in Lisse is een bezoek meer dan waard!
Een andere manier van kijken
In museum LAM Lisse doen ze alles net even anders dan anders. Zo staan er geen naambordjes of bordjes met uitleg bij de kunstwerken. En wordt je eerder gestimuleerd korter dan langer te blijven. Kun je – als een soort menu – hier en daar wat proeven of voor een veel-gangen menu gaan. Er lopen kijkcoaches rond, die ieder vanuit een eigen discipline, je meer kunnen vertellen over de verschillende kunstwerken.
Wat ook heel bijzonder is: jij bepaalt wie er betaalt. Boek je een regulier kaartje (altijd met een vaste begintijd) dan sponsor je de kunst en het museum. Maar kun je het geld even niet missen of weet je niet of je dit museum wel echt leuk zult vinden, dan neem je een gesponsord kaartje. En dat kost je niets. Behalve een open blik en zin om kunst te kijken en te ervaren!
Ron Mueck
Eén van mijn favoriete kunstwerken is dit beeld van Ron Mueck. Je kent vast wel zijn hyperrealistisch kunstwerk ‘Couple under an Umbrella’ in Museum Voorlinden. Waar dat kunstwerk twee keer zo groot als echt is, is dit beeld van een jonge moeder met baby juist vervreemdend door het formaat van de moeder. Het werk is kwetsbaar, echter-dan-echt en prachtig imperfect.
Food chain project van Itamar Gilboa
Kunstenaar Itamar Gilboa hield een jaar lang nauwkeurig bij wat hij at en dronk. En verwerkte dat in een kunstwerk van porselein. Van 111 liter rode wijn tot ieder suikerklontje in zijn koffie of thee. Een imponerend kunstwerk dat ook een beetje doet schrikken!
Wat een bijzonder museum! Eten en kunst kijken lijkt me toch een welkome samenvoeging. Hoe het museum geld binnenbrengt is echt nieuw. Fijn dat ze twee soorten kaartjes hebben. Dat als je het geld niet missen kan, je toch op een manier naar binnen mag.
Bijzonder he! Cultuur kan zo ook beschikbaar zijn voor mensen die dat niet kunnen betalen.