Door gastblogger Ellen Rebel – Afgelopen dagen eindelijk regen! Mei is de droogste maand sinds 1833, 187 jaar geleden om nog zo’n droge maand tegen te komen. Droogte hoort toch bij de Sahara zou je zeggen? Helaas, voor het derde jaar op rij extreme droogte. Bij droogte denk je aan het uitblijven van regen maar ook uitdrogen van de bodem is een issue. Voor de moestuin kan mulchen een oplossing zijn, over wat dit betekent later meer. De gieter die ik voor de plantjes in de werkplaats gebruik, wilde niet meer doorlopen. Na een paar dagen was wel duidelijk waarom niet😂. In de gieter waren ook een paar zaadjes gekomen die nu aan het uitkomen zijn. Poes Mees dacht dat het kattengras was😂.
De rattenvanger van Pijnacker
In plaats van ‘de rattenvanger van Hamelen’, volksverhalen bekend gemaakt door de gebroeders Grimm, waren wij de rattenvanger van Pijnacker. Terwijl handy Frank het gras aan het maaien was in de schemer zag ik nog leven in de ren, wat vreemd was omdat de kippen al op stok waren. Het bleek een rat. Niet heel vreemd in het buitengebied met sloten om je heen maar toch zie je het liever niet. Toch maar een val gekocht en de nacht hadden we gelijk beet gelukkig.
Het vangen van deze rat ( maar ook de luchten de dagen na het vangen) bracht onze gedachten terug naar onze camperreis exact twee jaar geleden, toen wij radeloos waren over extreme penetrante luchten vanuit het dashboard van de camper. Nadat een monteur het gehele dashboard had gedemonteerd bleek daar een dode rat te liggen die ons weken voor de gek had gehouden.
Volle maan
Grote vraag naar grasparkieten
Afgelopen weken zijn er al vele jonge grasparkieten verkocht. Nieuwe, uitgevlogen parkietjes staan meestal maar 1 dag op Marktplaats voor ze een nieuw baasje krijgen. We werden zelfs door een dierenwinkel gebeld. Helaas op dit moment geen jonkies meer, het wachten is nu op de tweede leg van de parkietjes. Enorm leuk te zien hoe het roze, niet op een parkiet lijkende nieuwe leven, uitgroeit in 20 dagen tot een parkietje dat zelf uit het hokje vliegt.
Uit de moestuin: mulchen
Mulchen is kortgezegd toedekken met organisch materiaal. Vaak wordt hier stro voor gebruikt. Het bedekken van de bodem heeft het grote voordeel dat het water niet uit je moestuin verdampt. Ook de gevreesde onkruidzaden in de moestuin hebben niet de kracht door de mulchlaag te groeien.
Wordt er al wat geoogst?
Door het heerlijke weer gaat de groei enorm snel, zowel op de volle grond als in de kas! Kleine bloemetjes zijn aan het uitgroeien naar tomaatjes en komkommers. Elke courgetteplant heeft vijf/zes enorme bloemen wat ook eenzelfde aantal courgettes gaat opleveren. Voor de boerenkool-achtige palmkool moet ik maar eens gaan googlen want geen idee wat voor heerlijks je ermee kunt maken. Mocht je het in de supermarkt zoeken, wist je dat het daar meestal ‘cavalo nero’ wordt genoemd?
Brains on progress
Wederom een nieuw idee bij mij opgekomen waar ik handy Frank voor hoop in te zetten. Ik vertel nog niet wat maar hiervoor ben ik zelf in de moestuin al voorbereidingen aan het treffen. Ik zou het een leuke aanvulling vinden in ons gebied want je komt het nog niet tegen. Wat het is? Over twee weken vertel ik meer😂
Heerlijk weer om te lezen.
Je Palmkool staat er al prachtig bij. Lekker ook, mjam mjam.
X
Weer een gezellig stuk om te lezen 👍