Home » Tip om efficiënt te werken: weekmenu en foodprepping
weekmenu en foodprepping

Tip om efficiënt te werken: weekmenu en foodprepping

Het vorige artikel met tips om efficiënt te werken werd goed ontvangen! In dit vervolg deel ik met jullie graag nog meer tips. Dit keer over de warme maaltijd. Want ook bij jou is het vast een terugkerend issue: wat zullen we vanavond weer eens eten? En heb ik alle boodschappen wel in huis? Wie eten er mee vanavond en hoe laat eigenlijk? Dit keer dus mijn tips voor het weekmenu en foodprepping

weekmenu

Weekmenu en foodprepping

Iedere zondagavond trekken we even een kwartiertje uit om de agenda’s naast elkaar te leggen en de week door te nemen. Moet Peter nog overwerken? Heb ik een persdiner of -event? Gaat Bodhi deze week een andere avond naar ju jitsu? Als ik in kaart heb gebracht wie wanneer waar is deze week maak ik een weekmenu. En dat vind ik dus best een lastige, zelf voor iemand die zo van koken houdt als ik!

Ik laat me voor het weekmenu door meerdere ‘bronnen’ inspireren:

  • De folders. Die komen bij ons meestal op zondag. Wat is er in de aanbieding bij mijn favoriete supermarkt en wat kan ik daar mee maken? Tip: je kunt reclamefolders ook online bekijken!
  • Het gezin. Je hoeft natuurlijk niet altijd zelf te bedenken wat er gegeten gaat worden. Laat ook de andere gezinsleden meedenken. Zo kom je nog eens op gouden oude favorieten of een nieuw idee.
  • Het seizoen. Fruit en groente uit het seizoen zijn niet alleen veel lekkerder, maar ook stukken goedkoper!
  • De index van mijn eigen blog. Altijd handig, alle hoofdgerechten op een rij!
  • Andere blogs. Zo deelt bijvoorbeeld Eef kookt zo iedere week op vrijdag een handig en inspirerend weekmenu.

weekmenu en foodprepping

Foodprepping

De beste combi? Een weekmenu en foodprepping! Foodprepping is een hip en Engels woord wat je ook zou kunnen omschrijven als: de betere voorbereiding. Zelf ben ik twee dagen in de week vrij en op die dagen ‘prep’ ik dus food. Werk je fulltime, dan zou je dit in het weekend kunnen doen.

Waar het op neer komt: je bereidt op je vrije dag tijdrovende maaltijden of onderdelen van maaltijden zodat je op werkdagen sneller het eten op tafel hebt staan. In de praktijk vaak binnen 15 minuten!

Zo kook ik op mijn vrije dag vaak rijst (voor de nasi de volgende dag, maar ook makkelijk op te warmen met een snelle Indiase curry). Marineer ik vlees (ook voor b.v. nasi), schil en kook ik aardappelen (om de volgende dag of dag daarna te bakken) en maak ik stoofschotels zoals suddervlees of rendang. Maar ook kun je als voorbereiding een grote pan (kippen)soep maken, brood bakken of een lekker curry maken.

Ook heel handig: maak een grote pan basis pastasaus. Vries in porties in en haal op de dag dat je het wil eten uit de vriezer. ’s Avonds nog even 8 minuten pasta koken (of verse pasta, ben je nog sneller klaar) en wat verse Parmezaanse kaas raspen en je hebt een heerlijke supersnelle maaltijd op tafel staan.

foodprepping

Voorbeeldmenu

Zo’n weekmenu inclusief foodpreppen kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien:

Maandag (mijn vrije dag)

Provencaalse stoofschotel (moet lekker lang pruttelen, maar ondertussen kun je van alles voorbereiden)

Aardappels koken voor dinsdag (na afkoelen in de koelkast)

Pastasaus maken en in porties invriezen

Gehaktballen braden voor dinsdag (na afkoelen in de koelkast)

Eieren koken (voor in de sla op dinsdag)

Dinsdag (werkdag)

Gehaktballen, gebakken aardappelen, sla (alles binnen 10 minuten op tafel)

Woensdag

Massaman curry

Extra rijst koken (na afkoelen in vershoudbakje in de koelkast)

Speklapjes in reepjes snijden en marineren (afgedekt in koelkast zetten)

(eventueel) zelf pindasaus maken

Donderdag

Nasi (met de rijst en vlees van gisteren, groente, kruiden, gebakken eitje etc.) Binnen 15 minuten op tafel

Vrijdag

Spaghetti bolognese (met de basis pastasaus van maandag)

In het weekend doen we of juist makkelijk (Chinees halen, pannenkoeken, maar vooral: uit eten) of kies ik juist een lekker nieuw of ingewikkeld recept.

boodschappen

Boodschappen

Als je weet wat je die week gaat eten, weet je ook wat je allemaal in huis moet halen. Zorg in ieder geval voor een goede basisvoorraad. Maak je boodschappenlijst en haal alles wanneer het jou uitkomt (de meeste supermarkten zijn tegenwoordig van 8 – 8 open en worden de hele dag door bevoorraad). Of laat het bezorgen, nog makkelijker!

Maak jij gebruik van een weekmenu en foodprepping? Of plan jij per avond wat jullie gaan eten?


Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

  1. Interessant om te lezen hoe jij werkt, daar kan ik vast nog wat tips uit halen. Zoals bijvoorbeeld de voorbereiding van je nasi. Wij maken ook altijd een weekplanning, en zorgen ervoor dat we niet elke dag uitgebreid hoeven koken. Onze methode bestaat vooral uit invriezen van complete maaltijden, sauzen en soepen. We koken zelden een portie voor 2, maar eerder het dubbele en dat vriezen we in of eten we de volgende dag. Scheelt een boel tijd en werk!

    Ik vind jouw artikel een goed voorbeeld dat het helemaal niet zo moeilijk is om elke dag vers te eten zonder pakjes en zakjes!

    Josephine recently wrote….Filmtip: To Walk Invisible
    https://www.myinnervictorian.nl/film-to-walk-invisible-bronte/

  2. Karin van Dam

    Bedankt voor de tips en het lekkere weekmenu

  3. hier altijd savonds na het eten vraag ik aan de rest wat ze willen eten de volgende dag en dan haal ik dat. ik heb met weekmenus gewerkt maar dat werkte gewoon niet want dan hadden we net even niet trek in wat er op het menu stond. daarnaast eten wij allemaal iets anders dus 4 keer koken hier mits er iets gemaakt word wat we echt allemaal eten maar dat gebeurd niet vaak. ik doe dus ook elke dag boodschappen maar vind dat niet erg, wil ook alles vers hebben 😉

  4. Jee wat handig! Ik kan me voorstellen dat als je een druk gezin hebt , dat dit super werkt!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*