Onlangs mocht ik – als trotse eigenaar van een Weber barbecue – meedoen aan een Weber bbq-cursus georganiseerd door Coolblue en Weber. In de tuin van het prachtige kasteel De Hooge Vuursche werd ik in een middag opgeleid tot een echte Weber backyard hero. Inclusief diploma!
BBQ-cursus
Wanneer je een Weber houtskoolbarbecue of een gasbarbecue koopt ben je al een eind in de goede richting. Om echt alles uit je nieuwe bbq te halen kun je diverse worskhops en masterclasses volgen. Bij de Weber Grill Academy kun je terecht van de basics tot specials als ‘wild’ of de kunst van het roken.
Directe en indirecte hitte
Gelukkig kregen wij een basic workshop, want ik ben nog echt een beginner wat barbecueën betreft. Of moet ik zeggen ‘was’. Want na het zelf bereiden van vier gangen heb ik inmiddels heel wat geleerd over het toepassen van directe en indirecte hitte, barbecueën met gesloten deksel en hoe je de perfecte biefstuk bakt.
Vier gangen
Ik was samen met Jody van Ongewoonlekker naar Hooge Vuursche gekomen. Samen met nog 14 andere trotse Weber-bezitters werden we verdeeld in drie groepen. En mochten we aan de slag! Eerst kregen we nog een broodje pulled chicken met spekjam, zo goddelijk lekker!
Doordat de vis niet op tijd was afgeleverd liepen de verschillende gangen een beetje door elkaar heen. Maakte niet uit, de sfeer was fantastisch en we werkten perfect samen als team. Zo maakten we geroosterde gemengde groenten, een heerlijke dip van camembert met honing en rozemarijn, zoete aardappel en biefstuk met gegrilde peer en gorgonzola.
Aan tafel!
Toen alles bereid was konden we plaats nemen aan de picknicktafels om onze zelfgemaakte gerechten op te eten. Het vlees was heerlijk, een goede combi met de peer en gorgonzola. De zoete aardappel paste hier perfect bij. Zo simpel, gewoon dikke plakken zoete aardappel in aluminiumfolie wikkelen en 2 x 20 minuten barbecueën (halverwege omkeren).
Dippen!
Met de pastinaak was het heerlijk dippen in de camembert. Wederom een heel eenvoudig gerechtje. Verwijder de verpakking van de camembert, leg de kaas terug in het onderste houten doosje en snijd de bovenkant in (b.v. een kruisvorm). Sprenkel er een eetlepel honing en wat fijngehakte kruiden (rozemarijn, tijm) over. Een kwartiertje in de gesloten bbq en klaar! Geen bbq? Je kunt het ook in de oven maken.
Vis op de rookplank
Ondertussen was eindelijk de vis gearriveerd, zodat we nog net een stukje konden bereiden en eten voordat de zoete pizza de oven in ging.
De witvis werd bereid op een – vooraf in water geweekte – houten rookplank. Behalve even besprenkelen met een marinade van wat honing, limoensap, zout en peper heb je eigenlijk niets meer nodig.
Plaats de houten plank op directe hitte met gesloten deksel tot de plank kraakt. Draai om, leg op indirecte hitte, en leg de vis op de plank en bak ca. 15 minuten (kerntemperatuur van 60 graden). Laat een paar minuten rusten voor serveren.
Zoete pizza
De grootste en lekkerste verrassing vond ik toch wel de zoete pizza. Gewoon met kant-en-klaar pizzadeeg en belegd met mascarpone, witte chocolade, bessen en marshmallows. Je hebt hiervoor wel een pizzasteen nodig voor de bbq. Goddelijk lekker, echt de moeite waard!
Weber backyard hero
Na afloop kreeg iedereen een diploma én leuke goodiebag. Als echte Weber backyard hero ga ik de komende tijd aan de slag met mijn bbq en het maken van lekkere recepten. Dus binnenkort meer!
Wat maak jij toch een leuke dingen mee en ook leuk dat je al je ervaringen met ons wilt delen
Dank je wel, ik doe het graag!