Tijdens het All you need is food event maakte ik kennis met Kees. Kees is een variant op kaas voor kaasliefhebbers die bewust op hun voeding letten. En graag minder zout en verzadigd vet willen eten. Mmm, dat lijkt wel op mijn lijf geschreven?! Ik testte Kees uitgebreid en maakte een heerlijk broodje Kees kaasfondue.
Zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, maar altijd met boter, room en kaas!
Jullie weten het, ik ben een grote kaasliefhebber. En toen mij een schaal met kaas werd voorgehouden tijdens de beurs pakte ik blindelings een heerlijk stukje extra gerijpte kaas. Lekker! Pas later hoorde ik dat dit dus Kees was. Een gezonde variant van kaas. Best grappig, want had ik het vooraf geweten dan had ik vast sceptisch gereageerd en wellicht ook anders geproefd?
Kees Kaas
In Kees worden de melkvetten vervangen door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. Hierdoor bevat Kees 50% minder verzadigd vet dan gewone kaas. En is dus goed voor je cholestrol. En doordat Kees ook nog eens 25% minder zout bevat wordt ook je bloeddruk blij van een plakje Kees! Doordat Kees vegetarisch gestremd wordt is dit product ook nog eens 100% geschikt voor vegetariërs.
Benieuwd geworden sprak ik met de Keesmakers af dat ik verder zou gaan testen. Vier soorten Kees: gerijpt, extra gerijpt , met tuinkruiden en met komijn.
Testing, testing, one two
Kaas testen, dat kun je wel aan mij overlaten. Dus testte ik Kees op brood, uit het vuistje en in een gerecht. Ik maakte een heerlijke broodje Kees kaasfondue (keesfondue). Een guilty pleasure die klaargemaakt met Kees toch een stuk minder guilty is.
Kees extra gerijpt is ook verkrijgbaar geraspt, in handige zakken van 100 gram. Ideaal voor deze keesfondue!
Mijn conclusie: Kees is een variant op kaas die niet onderdoet voor ‘gewone’ kaas. En het feit dat het minder zout en verzadigd vet bevat is alleen maar goed nieuws. Of ik alleen nog maar Kees zal eten? Nee, daarvoor hou ik ook teveel van kaasjes als camembert, Danish blue of geitenkaas. Maar het krijgt zeker een plaatsje in mijn koelkast!
Broodje Kees kaasfondue
Wat heb je nodig (1 persoon):
- 100 gr geraste belegen Kees
- 100 gr geraspte Gruyère of Emmentaler
- 100 ml droge witte wijn
- 1 teen knoflook
- 1 tl maizena
- 1 Italiaanse bol
+ naar wens: komkommer, tomaatjes, paprika, worteltjes
Snij een kapje van de bol en hol deze uit. Bewaar de stukjes brood, die kun je straks lekker dopen! Halveer het teentje knoflook. Wrijf een steelpannetje in met de gehalveerde teentjes. Doe de wijn in de pan en breng aan de kook. Voeg beetje bij beetje de kaas en Kees toe. Blijf roeren totdat alle kaas is gesmolten.
Als je de fondue iets meer wilt binden maak dan een papje van de maizena en een eetlepel water. Nog lekkerder (mocht je in huis hebben): gebruik kirsch ipv water om de maizena aan te maken.
Doe de kaasfondue in het broodje en serveer met de broodkruimels en groente naar wens.
Dit ziet er zo ontzettend leuk uit! Gewoon een klein feestje! xxx
Wat een leuk gerecht! Klinkt als een fijn alternatief voor ‘gewone’ kaas, deze Kees kaas!
Dat is het zeker. Stukken gezonder en nog steeds lekker.
Ik vond het ook lekkere kaasjes! Mijn vader moet op zijn cholesterol letten en die heb ik het laten proeven. Hij wil niet anders meer. Ik zal deze verantwoorde kaasfondue eens voor hem maken.
Fijn dat gezond ook gewoon lekker kan zijn toch?!