Ik eet radijsjes eigenlijk alleen maar zo, uit het vuistje. Lekker met een beetje zout en peper, de ideale low-calorie snack. Maar je kunt er zoveel meer mee. Deze gebakken radijsjes met labneh vormen- samen met wat flatbread of Turks brood – een heerlijke lunch!
Jeugdherinneringen
Ik heb mooie jeugdherinneringen aan radijsjes. Bij gebrek aan schooltuintjes kregen we op het schoolplein allemaal een stoeptegel aan ‘tuin’, waar we radijsjes en tuinkers zaaiden. Want die groeien nu eenmaal als kool en mislukt zelden. Het geluk van mijn eerste oogst zou ik nooit vergeten!
Radijsjes
Zaai je de radijsjes in de lente, dan kun je binnen ca. zes weken oogsten. In de zomer zelfs al binnen drie tot vier weken. Radijsjes kun je ook goed inmaken! In 100 gram radijsjes zitten maar 18 calorieën! Trouwens: ook het groen van de radijsjes kun je eten. Bak het mee of maak er een pesto van!
Gebakken radijsjes met labneh
Wat heb je nodig (lunch, 1 persoon):
Ingrediënten
- 1 bos radijsjes (ca 125 gram)
- 150 gram Griekse of Turkse yoghurt
- ¼ theelepel zout
- Olijfolie
- ¼ theelepel komijnpoeder
- ¼ theelepel korianderpoeder
- Peper en zout
- 1 eetlepel pistachenoten, ongezouten en ongepeld
- Flatbread of Turks brood
Maak de labneh ca. vier uur van tevoren, door deze te mengen met ¼ theelepel zout en in een vergiet met schone theedoek te laten uitlekken boven een kom.
Maak de radijsjes schoon, verwijder het groen en halveer ze. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de radijsjes in ca. 5 minuten gaar. Voeg er de laatste minuut de komijnpoeder en korianderpoeder aan toe en bak nog even mee. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de labneh over een mooi bord. Maak een paar geultjes en giet hier wat (goede!) olijfolie in. Verdeel de radijsjes over het bord, bestrooi met fijngehakte pistachenoten en serveer met flatbreaf of Turks brood.
Bewaar het recept voor gebakken radijsjes met labneh op Pinterest: