Ik at voor het eerst halloumi tijdens mijn culinaire reis naar Cyprus. En voor het eerst halloumi frietjes bij het hippe Club Vers in Den Haag. Die moest ik een keer namaken! Het is een makkelijk recept, en super smaakvol met de rozenharissa dip!
Halloumi
Halloumi is een Cypriotische geitenkaas. Door de structuur kan deze kaas gemakkelijk worden gegrild, gebakken of gefrituurd zonder te smelten. Op Cyprus bezocht ik ook een geitenboerderij waar Halloumi gemaakt werd. De structuur ontstaat doordat de kaas na het stremmen opnieuw wordt verhit.
Rozenharissa
Harissa is een Noord-Afrikaanse pittige rode saus, gemaakt van o.a. tomaten, pepers, komijn, koriander en knoflook. Het merk Souq verkoopt bij AH een heerlijke rozenharissa. Ik ben dol op de smaak van rozen, zoals de rozenlimonade van Fentimans of deze rozen macarons!
Lunch of snack
Ik vind dit vooral een lekker lunchgerechtje, eventueel met een frisse salade erbij. Maar serveer het gerust ook als snack bij de borrel, ze zijn weg voor je het weet! Gelukkig zijn ze ook in een handomdraai gemaakt.
Halloumi frietjes met rozenharissa dip
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 250 gram halloumi (pakje)
- 30 gr bloem
- 1 eetlepel kruidenmix als za’atar of ras al hanout (facultatief)
- 150 gr Griekse yoghurt
- 1-2 eetlepels rozenharissa (naar smaak)
- paar blaadjes verse munt
- paar blaadjes verse koriander
- (eventueel) granaatappelpitjes
Verwarm de frituurpan tot 180 graden of verhit een laagje plantaardige olie in de wok.
Snijd de halloumi in frietjes. Meng eventueel wat kruidenmix door de bloem. Wentel de halloumi frietjes door de bloem.
Bak de frietjes in ca. 4 minuten goudbruin en laat even uitlekken in het mandje van de frituurpan of op een stuk keukenpapier.
Roer de rozenharissa door de yoghurt (hoeft niet helemaal egaal). Decoreer een bord met de frietjes en de rozenharissa dip en maak af met fijngehakte kruiden naar wens (ik ging voor koriander en munt) en granaatappelpitjes.