Nu ik voornamelijk vanuit huis werk, heb ik ’s middags veel meer tijd voor een lekkere lunch. Ik eet het liefste warm, een lekkere kop soep, omelet of lekkere mini plaattaartjes, die in een handomdraai gemaakt zijn. Zoals dit mini plaattaartje met cantharellen en ricotta.
Cantharellen
De cantharel wordt ook wel hanenkam of dooierzwam genoemd. Het is een paddenstoel met een licht peperachtige smaak. In het Duits worden ze ook wel eierschwamm genoemd, omdat de smaak ook wel iets van ei wegheeft. Je ziet ze helaas niet zo vaak in de supermarkt, maar op de markt slaag je er vast wel voor. Ze hebben super veel smaak en zijn lang houdbaar. Je kunt voor dit recept anders ook kastanjechampignons of andere paddenstoelen naar keuze gebruiken.
Plaattaart
Voor een grote plaattaart (zoals deze met vijgen en geitenkaas) gebruik ik meestal vers bladerdeeg op rol. Voor deze mini plaattaartjes gebruik ik plakjes diepvriesbladerdeeg. Bij voorkeur die met roomboter. Altijd handig om een pakje in de vriezer te hebben liggen!
Mini plaattaartje met cantharellen en ricotta
Wat heb je nodig (2 stuks)
Ingrediënten
- 2 plakjes (roomboter)bladerdeeg
- 100 gram cantharellen
- 1 sjalotje
- 1 eetlepel boter
- Ca. 2 eetlepels ricotta
- Peterselie
- Zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper het sjalotje fijn. Bak de cantharellen en het sjalotje in een koekenpan totdat al het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper.
Ontdooi ondertussen de plakjes bladerdeeg. Snij de rand 0,5 – 1 cm rondom in. Prik vervolgens gaatjes in het middenstuk. Bestrijk het middenstuk met de ricotta, bestrooi met zout en peper. Verdeel de cantharellen over de plakjes.
Bak de mini plaattaartjes in de oven in ca. 15 minuten gaar. Bestrooi met fijngesneden peterselie en serveer direct.