Nu we al meer dan een jaar voornamelijk vanuit huis werken is de lunch één van de belangrijkste maaltijden van de dag geworden. Ik kan er ook echt naar uit kijken! Met een beetje planning heb je deze mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en blauwe kaas in 20 minuten op tafel staan. Je eet je vingers er bij op!
Gekarameliseerde ui uit de oven
Ik ben niet helemaal eerlijk, je moet namelijk wel een potje gekarameliseerde uien in je koelkast hebben staan. Ik ben er zo dol op, maak ze regelmatig in het weekend en geniet er dan de hele week van. Je maakt deze gekarameliseerde uien met weinig moeite in de oven.
Plaattaartjes
Ik maak regelmatig plaattaarten! Ideaal om restjes te verwerken en het is ook nog eens heel eenvoudig. Voor een grote plaattaart gebruik ik een rol vers bladerdeeg. Voor deze mini plaattaartjes gebruik ik plakjes diepvries (roomboter) bladerdeeg. Ik eet als lunch twee van deze mini plaattaartjes. Maak ook eens deze mini plaattaartjes met ricotta en cantharellen!
Mini plaattaartjes met gekarameliseerde ui en blauwe kaas
Wat heb je nodig (per persoon):
Ingrediënten
- 2 plakjes roomboter bladerdeeg
- 2 eetlepels creme fraiche
- Blauwe kaas naar smaak (ik gebruik meestal Danablu)
- Gekarameliseerde ui naar smaak
- (eventueel) takje verse tijm
- Zout en peper
Verwarm de oven voor op 225 graden. Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Snijd met een mes ca. 1 cm van de rand rondom een inkeping in het bladerdeeg (niet doorsnijden). Hierdoor komt de zijrand mooi een beetje omhoog. Prik in het middengedeelte gaatjes met een vork.
Smeer op ieder plakje een eetlepel creme fraiche uit. Bestrooi met zout en peper.
Verdeel over ieder plakje blauwe kaas en gekarameliseerde ui naar smaak. Bestrooi eventueel nog met de blaadjes van een takje verse tijm (heb ik altijd in de vriezer liggen, super handig).
Bak de mini plaattaartjes in ca. 15 minuten lichtbruin en gaar in de oven.