Tuinbonen, ik ben er dol op. En dan vooral dubbelgedopt en verwerkt tot een lekkere tapenade. Ik maakte er eerder al bruschetta’s mee, maar bedacht me dat het ook wel een perfecte topping voor plaattaart zou zijn. En dat was het! Een heerlijke zomerse lunch, deze mini plaattaartjes met tuinbonen en ricotta.
Dubbeldoppen
Dubbeldoppen van tuinbonen doe je wanneer je – na het verwijderen van de boonjes uit de peul (doppen) – de boontjes na het koken nog een keer ontdoet van hun (stugge) schilletje. In mijn geval gebruik ik diepvries tuinbonen, dus de eerste dop is al gedaan. Het verwijderen van het schilletje per boon is even een klusje, maar het resultaat is een heerlijk zoet en prachtig knalgroen boontje. Pak een stoel, ga lekker zitten, en dop er lekker meditatief op los.
Plaattaartjes
Ik ben fan van plaattaarten en mini plaattaartjes. Omdat je er zo handig restjes op kunt verwerken. Omdat ze zowel warm als koud lekker smaken. En omdat een bodem van knapperig roomboterbladerdeeg met beleg eigenlijk altijd wel lekker is! In dit recept bak je de plaattaartjes eerst zonder beleg. Ook fan van plaattaart? Probeer dan eens deze met cantharellen en ricotta of met gekarameliseerde ui en blauwe kaas.
Mini plaattaartjes met tuinbonen en ricotta
Wat heb je nodig (lunchgerecht, 2 personen)
Ingrediënten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
- 200 gram tuinbonen (diepvries)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 eetlepel limoensap
- bakje ricotta
- 1 ei
- Muntblaadjes naar smaak
- peper en zout
Extra nodig: bakpapier
Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Vouw rondom het deeg ca 1/2 cm om. Prik in midden gaatjes met een vork. Kluts een ei en bestrijk de omgevouwen randen ermee. Bak de bladerdeegbodems in 15 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen.
Overgiet de tuinbonen (bevroren) met kokend water en laat 1 minuut staan. Giet af en dop de boontjes door het buitenste schilletje te verwijderen. Prak de tuinbonen grof met de olijfolie en limoensap en breng op smaak met zout en peper.
Beleg de bladerdeegbodems met de tuinbonentapenade, ricotta en blaadjes munt. Bestrooi met zout en peper en serveer.