Dit taartje van doperwten en oesterzwam is een heerlijk en fris zomers voor- of lunchgerecht. Het is vegetarisch en als je de roomkaas vervangt door vegan roomkaas en plantaardige boter om in te bakken gebruikt, is het gerecht ook vegan. Bovendien heb je dit gerecht in 10 minuutjes op tafel staan. Ook niet onbelangrijk!
Kookring voor de taartjes
Om mooie taartjes te maken is een kookring (ook wel garneerring of uitsteker genoemd) wel handig. Die kun je overigens ook zelf maken door van een klein conserven blikje de boven en onderkant te verwijderen! De hoeveelheden in het recept zijn een beetje bij benadering en afhankelijk van de grootte van de kookring die je gebruikt. Die van mij had een doorsnede van 9 cm.
Smaakexplosie
Het lekkerste van dit taartje? De afwisseling in smaken. De doperwtenpuree is op smaak gebracht met verse munt, de roomkaas met mierikswortel. De oesterzwammen zijn gebakken in kruidenboter. En erbij serveer ik een pipetje met zoete chilisaus. Een heerlijke smaakexplosie in een toch verder eenvoudig te maken gerecht! Fan van oesterzwammen? Maak dan ook eens deze lekkere vegetarische shoarma of peking’eend‘ (zie foto).
Taartje van doperwten en oesterzwam
Taartje van doperwten en oesterzwam
Ingrediënten
- 200 gram doperwten diepvries
- 6 blaadjes verse munt
- 4 eetlepels verse roomkaas
- 50 gram oesterzwammen
- 1 theelepel geraspte mierikswortel
- 1 klontje kruidenboter of gewone boter
- zoete chilisaus optioneel
Aan de slag!
- Blancheer de bevroren doperwten door er kokend water over te genieten en twee minuten te laten staan. Giet af en prak fijn met een vork (mag best een beetje grof blijven). Knip de munt in reepjes en roer door de erwtenpuree. Breng op smaak met zout en peper.
- Roer de roomkaas los met de mierikswortel en breng op smaak met zout en peper.
- Scheur de oesterzwammen in reepjes en bak ze in een klontje (kruiden)boter goudbruin in ca. vijf minuten.
- Zet de kookring op een mooi bord, doe er de helft van de erwtenpuree in en druk aan. Leg er de helft van de mierikswortel-roomkaas bovenop en druk aan. Top af met de helft van de gebakken oesterzwammen. Trek de ring langzaam omhoog. Herhaal op een tweede bord.
- Vul eventueel een pipetje met zoete chilisaus en steek in het taartje.
Wat een topgerecht is dit zeg! Vanmiddag ontdekt en vanavond gemaakt dus niet als lunchgerecht maar als diner met onze eigen tomaten en komkommer uit de tuin (kas). Scheut goede olijfolie erover (de salade dus) met een draai uit mijn Spaanse kruidenmix. Perfect om zo een complete maaltijd te maken. Rijpe kersen als toetje. In ieder geval : de smaak van de erwtenpuree, roomkaas, munt maar vooral de afmaker zoete chilisaus hierbij is heerlijk, precies goed! Dank voor het recept!
Wat super leuk om te horen, dank je wel!