Bijna niets is zo lekker als een simpel eitje. Het eiwit voldoende gestold, de dooier nog zacht. Gekookt maar ook gebakken, als spiegelei of omelet. Maar het aller-, allerlekkerste is toch wel een gepocheerd ei. En dat is makkelijker te maken dan je denkt!
Gepocheerd ei
Een gepocheerd ei is heerlijk op toast (met hollandaise saus!), maar bijvoorbeeld ook op de nasi of bami. Of wat je dacht van bij de asperges? Het oogt net even wat mooier dan een gebakken eitje en de zachte dooier vloeit er zo prachtig uit. Zorg ervoor dat de eieren die je gebruikt zo vers mogelijk zijn. Ze mogen wel gewoon uit de koelkast komen.
Verschillende methodes
Er zijn verschillende methodes om een gepocheerd ei te maken. De meest gehanteerde methode is het creëren van een draaikolk in net niet kokend water met een scheut azijn. Best nog wel lastig, maar oefening baart kunst. Je kunt op deze manier echter maar één ei tegelijk pocheren.
Veel handiger is de volgende methode die ik graag toepas: bekleed een dessertschaaltje met een stuk huishoudfolie. Vet de folie in met een kwastje met wat olie (of gewoon met je vingers). Breek een ei boven het schaaltje (voorzichtig, houd de dooier heel) en draai nu voorzichtig de punten van de plasticfolie bij elkaar. Draai zo strak mogelijk en haal zo veel mogelijk lucht bij het ei weg. Leg er eventueel nog een knoop in.
Breng een pan met water net tegen het kookpunt aan (of laat koken, haal even van het vuur af en zet daarna terug op een laag vuur). Laat het zakje met ei voorzichtig in het water zakken en kook ca. 5 minuten. Haal het zakje uit het water en verwijder voorzichtig de folie. Voilà: een perfect gepocheerd ei!
Toast met avocado en gepocheerd ei
Mijn favoriete lunchcombi is avocado met gepocheerd ei. Terwijl je eitje kookt beleg je een snee brood of toast (of in mijn geval een cracker) met dunne plakjes avocado en bestrooi met zout en peper. Leg het gepocheerd ei erboven op, bestrooi met wat zout en snijd een stukje open zodat de dooier langzaam uitvloeit. Geniet!
Lekkkeerrr!! Een gepocheerd ei is alleen echt een uitdaging om te maken, die wil nog wel eens mislukken haha! Bedankt voor dit recept! X
Zo gaat het je zeker lukken!
Dat Ziet er geweldig lekker uit. Ik vraag me af of ik avocado zo wél lust.
Mmm, ben bang van niet. Maar alleen een gepocheerd uitje is ook heerlijk!
Heb nog nooit een ei gepocheerd zelf, toch eens proberen zo met Pasen in aantocht 🙂
Zeker een keer doen, het is leuk en lekker!