Mij kun je eigenlijk altijd wel wakker maken voor een lekkere tosti! Gewoon, met ham en kaas. Of wat bijzonderder, met bijvoorbeeld brie, honing en spek. Toen ik laatst een restje zuurkool overhad bedacht ik deze heerlijke winterse variant: een zuurkool tosti met raclette kaas en katenspek!
Raclette kaas
‘Raclette kaas’ is niet één specifieke kaassoort maar een verzamelnaam voor semi-harde, pikante Zwitserse kazen. Het belangrijkste is dat ze perfect zijn om te laten smelten. Je kunt de kaas in dikke plakken van ca. 1 cm snijden en vervolgens in een (raclette)pannetje of in een ovenschaaltje onder de gril laten smelten. Ik gebruikte plakken raclette kaas van Emmi
Zuurkool koken
Gebruik wel zuurkool die al gekookt is, dus net zo rauw uit de zak. Je kunt een restje van het avondeten bewaren of een hele zak zuurkool koken, een deel op je tosti doen en de rest voor het avondeten bewaren. Zoals een van deze heerlijke recepten met zuurkool. Wist je dat het ook heel leuk is om zelf zuurkool te maken?
Katenspek
Ik gebruikte plakken katenspek, maar je kunt natuurlijk ook ontbijtspek of bacon gebruiken, net wat je zelf lekker vindt of in huis hebt. Een lekkere lik mosterd maakt de tosti helemaal af!
Zuurkool tosti met raclette kaas
Zuurkool tosti met raclette kaas
Wat heb je nodig:
- Tosti ijzer
Ingrediënten
- 2 witte boterhammen
- 2 plakken katenspek
- 2 plakken raclette kaas
- 2 eetlepels zuurkool gekookt
- mosterd
Aan de slag!
- Verwarm het tosti ijzer voor.
- Bak de plakjes katenspek kort uit in een droge koekenpan.
- Beleg een witte boterham met de plakjes katenspek, verdeel hier de zuurkool over en dek af met de raclette kaas.
- Bak de tosti goudbruin in het tosti-ijzer (kan natuurlijk ook gewoon in een pan).