Op zoek naar een lekkere en redelijk gezonde snack? Maak eens zelf verse popcorn! Ik maak het regelmatig als mijn zoontje om 15.00 uur hongerig uit school komt of gewoon ’s avonds om gezellig voor de buis te eten. Zelf verse popcorn maken kost weinig geld. Je koopt al een zakje popcorn-mais in de supermarkt voor rond de 1 euro (500 gram) en daar maak je heeeeeel veeeeeel popcorn mee. Ook kost het je weinig tijd, binnen een paar minuten heb je verse popcorn op tafel staan.
Of popcorn ook een gezonde snack is, daar zijn de meningen over verdeeld. Wel bevat popcorn relatief veel vezels en weinig calorieën. Bovendien bevat popcorn veel polyfenolen, die ontstekingsremmend werken. Zelf popcorn bereiden in olie is in ieder geval beter dan kant-en-klare popcorn voor in de magnetron. Je zou zelfs kokosolie kunnen gebruiken, ik houd het bij zonnebloemolie.
Verse popcorn maken
Mijn zoon geeft de voorkeur aan gewone popcorn met zout. Voor mijzelf maak ik nog wel eens een gourmet-versie met rozemarijn en Parmezaanse kaas. Kraakt heerlijk weg tijdens een goede film!
Wat heb je nodig:
Verhit een dun laagje zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. De olie moet verhit worden tot ca. 200 graden, dit duurt een paar minuten. Als je een of twee maiskorrels in de pan gooit en deze beginnen te ‘dansen’ dan is de olie heet genoeg. Doe een klein laagje mais op de bodem van de pan en doe het deksel erop. Schud, als de mais begint te poffen, de pan af en toe even om. Laat af en toe ook een beetje stoom ontsnappen door de deksel voorzichtig iets op te lichten. Is de mais uitgepoft? Haal de pan van het vuur en doe de popcorn in een schaal. Let op, pan en popcorn zijn heet! Bestrooi met suiker of zout en serveer direct.
Gourmet popcorn met rozemarijn en Parmezaanse kaas (1 portie)
Smelt in een steelpannetje op laag vuur een eetlepel gezouten roomboter. Hak de naaldjes van 1 takje verse rozemarijn fijn en laat die in de gesmolten roomboter ongeveer een minuutje meesudderen. Rasp verse Parmezaanse kaas (1 eetlepel). Giet de rozemarijn-boter over de popcorn en strooi hier de Parmezaanse kaas over. Goed doorscheppen en meteen serveren.
Het is ook gewoon leuk om popcorn zelf te maken! En erg lekker natuurlijk 😀
Het is zeker leuk en ook een beetje ‘magisch’ om te zien hoe zo’n klein beetje mais zoveel popcorn wordt!
Dit is echt een leuk recept! Deze ga ik onthouden 🙂 Ik heb ineens heel veel trek in popcorn 😉 -x-