Het is weer tijd voor de maandelijkse foodblogswap: een heerlijk recept voor apple crumble! Deze maand mocht ik koken van de blog Bakken zonder beesten. Met als ondertitel βplantaardig bakken zonder poehaβ. Op dit blog verzamelt Jessi, vegetariΓ«r en vegan-in-wording recepten zonder zuivel en/of ei. En dan heb ik het dus over zoete baksels he! Zonder zuivel en ei. Wil je weten hoe je bijvoorbeeld een vegan cashew-cheesescake maakt? Neem dan zeker eens een kijkje!
Mijn oog viel eigenlijk direct op de peren crumble. Want die had ik al een poosje op mijn lijstje staan! Of eigenlijk stiekem appel crumble, maar hΓ©, bij de swap mag je aanpassen. Dan is het mij vast ook vergeven dat ik gewoon roomboter heb gebruikt. Ik moet tenslotte ook mijn ondertitel βzoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, maar altijd mΓ©t boter, suiker, room en kaasβ trouw blijven!
Serveer de apple crumble als toetje (schuif βm in de oven als je aan tafel gaat voor het hoofdgerecht). Helemaal lekker met een bolletje slagroomijs of lobbig geklopte slagroom.
Apple crumble
Wat heb je nodig (ca. 6 kleine of vier grote schaaltjes)
- 2 grote appels (goudrenetten of jonagold)
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- kaneelpoeder
- 100 gram bloem
- 75 gram koude boter
- 50 gram suiker
- (desgewenst) klein handje walnoten
- Kleine ovenbestendige schaaltjes (ik bewaar altijd de glazen schaaltjes van kant-en-klare toetjes als die van GΓΌ of creme brulee).
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Doe in een schaal en meng er de suiker en kaneel naar smaak door. Vet de vormpjes in en verdeel de appel over de vormpjes. Maak het kruimeldeeg van de suiker, bloem en boter. Zorg dat de boter Γ©n je handen goed koud zijn en werk snel. Ik was mijn handen altijd even goed onder de koude kraan. Verwerk de boter razendsnel met je vingertoppen door het bloem/suiker mengsel totdat je een kruimelige zandachtige structuur hebt. Verkruimel de walnoten en roer dit door het kruimelmengsel. Verdeel het over de appels en zet de schaaltjes ca. 30 minuten in de oven. De appel crumble is klaar als de kruimels mooi goudbruin zijn.
Laat ca. 10 minuten afkoelen en serveer op een bordje. Let op, kan erg heet zijn!
Kijk! Dat ziet er heel anders (mooier!) uit… Tof, Anne-Marie! Dus ook de overstap gemaakt. Ik ben ook bezig, maar dat valt niet mee… Hoe dan ook, van harte gefeliciteerd met deze enorme verbetering π
Dank je wel Miriam! WordPress is echt heel gebruiksvriendelijk. Alleen die migratie, dat is wel ff een dingetje π
Yaaay! Je site ziet er zo goed uit nu π Blij dat je bent overgegaan op wordpress.
Thnx! En bedankt ook voor al je hulp op de achtergrond <3
Ik heb nog wel wat van die schaaltjes staan! lekker!
Handig hè, die schaaltjes! Recycling to the max hahaha
Ziet er top uit je nieuwe site!!! Je Apple crumble ook, lekker met walnoten yum!
Dank je wel. Het heeft even geduurd maar ik heb de stap gewaagd π
Oh wat fijn dat je over bent! Echt zooooo veel beter, deze site. Gefeliciteerd!
Dank je Karen! Enne…lekker makkelijk reageren nu zeker π
Oeeh dat ziet er onwijs lekker uit!!! Zeker iets wat ik wel lust π En allemaal in huis heb :p
Lekker hΓ¨! Laat je ’t me weten als je het gemaakt hebt?
Ziet er heerlijk uit, ook je blog en logo ziet er lekker fris uit! Kwam op je blog via Blogtrommel. Wel een vraagje: waar heb je die bakjes vandaan?
Hoi Lianne, dank je wel voor het leuke compliment! Die bakjes zijn bakjes van kant-en-klare toetjes uit het koelvak, zoals bijvoorbeeld van GΓΌ. Die was ik dan af en hergebruik ze weer!