Home » Crème caramel
creme caramel

Crème caramel

Mijn man is een echte toetjes man. Geen avondmaaltijd zonder nagerecht. En dat mag ook heus een bakje vla of yoghurt zijn. Maar waar ik hem het meest plezier mee doe, zijn zelfgemaakte toetjes. Zoals deze klassieker: de crème caramel.

Crème brûlée

Crème caramel of crème brûlée

Crème caramel, in Spaanstalige landen ook wel flan genoemd, is eigenlijk het tegenovergestelde van de crème brûlée. Beide zijn toetjes op custard basis maar de crème caramel heeft een vloeibare karamel laag en de crème brûlée een harde laag van gekarameliseerde suiker. Mijn voorkeur gaat uit naar de crème brûlée maar deze versie is ook zeker de moeite van het maken waard.

Tips over hoe eieren te scheiden en wat je kunt doen met overgebleven eiwit of eidooier?

creme caramel

Crème caramel

creme caramel

Crème caramel

Het klassieke Franse toetje van custardpudding met een heerlijk laagje vloeibare karamelsaus
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: oven, zoet
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 4

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1 eierdooier L
  • 1 ei L, losgeklopt
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel water

Aan de slag!

  • Verwarm 100 gram van de fijne kristalsuiker met een eetlepel water in een steelpan met dikke bodem tot een donkere karamel. Verdeel de karamel over 4 ovenschaaltjes. Doe dit vlot, de karamel hardt snel uit.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap het merg eruit. Breng de melk met het vanillestokje en merg aan de kook in een steelpan. Haal de pan van het vuur en dek af met plastic folie.
  • Klop de eidooier en het hele ei met de suiker met de mixer tot een licht en luchtig mengsel.
  • Verwijder het vanillestokje uit de melk.
  • Schenk de hete melk bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen. Voeg ook de slagroom toe en blijf nog even doorkloppen.
  • Verdeel het mengsel over de schaaltjes met de karamel.
  • Kook water in de waterkoker of pan. Zet de bakjes met de crème caramel in een ovenschaal in de oven. Vul de schaal met kokend water, net tot onder de rand van de potjes. Bak de crème in uur gaar in de oven.
  • Laat de potjes afkoelen. Wanneer ze voldoende afgekoeld zijn plaats je ze in de koelkast tot ze helemaal zijn afgekoeld. Stort de creme caramel op een bordje. Dit gaat het makkelijkst wanneer je de randen lossnijdt met een mes.
Delen op Facebook

 

Summary
recipe image
Recipe Name
creme caramel
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*