Het officiële seizoen van verse vijgen is van augustus t/m oktober, maar in principe kun je vijgen tegenwoordig het hele jaar door vers kopen. Ik ben altijd jaloers op mensen die een vijgenboom in de tuin hebben! Wat moet dat heerlijk zijn! In het seizoen kook ik graag met vijgen, of maak lekkere baksels of desserts, zoals deze hangop met vijgen en amandel.
Hangop
Hangop is het resultaat van uitgelekte (volle) yoghurt. Heerlijk dik en romig! Het enige wat je nodig hebt is een schone theedoek, een vergiet, kom en tijd. Een beetje planning is dus wel handig! De hangop blijft – in een afgesloten bakje – nog dagen goed in de koelkast.
Vijgen
Verse vijgen zijn zo veelzijdig! Je kunt ze namelijk zowel in zoete als hartige gerechten perfect gebruiken. Zoals in deze pasta met vijgen, of natuurlijk in een heerlijke vijgenjam. Of wat dacht je van een lekkere bruschetta? Verse vijgen zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitamine A en B. Een gezonde vrucht dus, die goed is voor de spijsvertering en de stoelgang! Verse vijgen kun je met schil en al eten.
Hangop met vijgen en amandelen
Hangop met vijgen en amandelen
Ingrediënten
- 1 liter volle yoghurt
- 2 verse vijgen
- 1 handje amandelschaafsel
- honing naar smaak
Aan de slag!
- Leg een schone natte (en uitgewrongen) theedoek in een vergiet en zet deze bovenop een (beslag)kom. Giet de volle yoghurt in de doek en vouw de bovenkant dicht. Laat in de koelkast tenminste 8 uur uitlekken. Langer mag ook!
- Schep de uitgelekte dikke yoghurt uit de theedoek en verdeel over vier schaaltjes.
- Bak de amandelschaafsel in een droge koekenpan (zonder boter dus) in een paar minuutjes goudbruin. Blijf erbij, het gaat snel!
- Snijd de vijgen in partjes en verdeel over de schaaltjes. Verdeel er naar smaak honing over en bestrooi met de amandelschaafsel.
Leuk om te lezen hoe je verse hangop maakt. Dat lijkt me een leuk proefje. In de kantine hebben ze altijd hele lekkere met kersen of bokkepootjes. Heb je de jouwe al geproefd?
Ja heerlijk!