Eén van mijn favoriete gebakjes is het hazelnoot schuimgebak, dat je in meerdere varianten kunt krijgen. Met slagroom of met botercrème, en dan het liefst in de smaak mokka! Toen ik onlangs een grote zak geroosterde hazelnoot ‘crunch’ mocht ontvangen bedacht ik dat ik wel een dessert wilde maken op basis van hazelnoot meringue. En ik moet zeggen: dit hazelnoot schuimgebak toetje is meer dan geslaagd!
Geroosterde hazelnoot crunch
De geroosterde hazelnoot crunch komt van de webshop Prozis, waar ik sinds kort ambassadeur van ben. De hazelnoot crunch is heerlijk door de yoghurt of door de salade, en natuurlijk om er dit verrukkelijke toetje mee te maken! Je kunt ook zelf hazelnoten crunch maken door hele hazelnoten 10 minuten te roosteren op een bakplaat in de oven op 180 graden. Laat afkoelen en vermaal tot kleine stukjes.
Hazelnoot meringue
Omdat wij graag spaghetti carbonara eten, heb ik altijd wel eiwitten in de vriezer liggen. Die vries ik per drie in, zodat ik altijd meringue kan maken als ik daar zin in heb. En zero waste! Door het basisrecept van meringue spatel je op het laatst de geroosterde hazelnoot crunch, voor een heerlijk hazelnoot schuim. Ik spoot cirkels, maar je kunt ook gewoon toeven spuiten en deze in het dessert verkruimelen. Net wat je makkelijker vindt! De meringue kun je al vantevoren maken, deze blijft in een goed afgesloten blik minstens twee weken goed! Het toetje zelf staat dan binnen vijf minuten op tafel!
Mokka room
Slagroom breng je eenvoudig op smaak met een zakje espresso poeder, voor een heerlijke mokka room! Maak de slagroom niet te zoet, dat is de meringue namelijk al!
Hazelnoot schuimgebak toetje
Wat heb je nodig:
- 4 (whiskey) glazen
Ingrediënten
- 3 eiwitten
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram poedersuiker
- 75 gram hazelnoot crunch
- 200 ml slagroom
- 1 zakje espressopoeder
- 2 zakjes vanillesuiker
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Sla in een vetvrije kom de eiwitten met de kristalsuiker stijf. Voeg de poedersuiker toe en mix deze er rustig doorheen. Spatel als laatste de hazelnoten crunch door de meringue.3 eiwitten, 75 gram fijne kristalsuiker, 75 gram poedersuiker, 75 gram hazelnoot crunch
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de meringue in een spuitzak (kan zonder spuitmondje). Spuit 8 cirkels op de bakplaat ter grootte van het glas waarin je het toetje wilt serveren. Je hebt meer dan genoeg schuim, spuit van de rest leuke toeven. Lekker voor bij de koffie!
- Bak de meringue in 2 uur knapperig.
- Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de espressopoeder. Doe wat mokka room in ieder glas, leg hierop een meringue cirkel, doe daarop weer een laagje mokkaroom en een meringue cirkel en eindig met mokka room. Strooi er nog wat extra hazelnoot crunch over en decoreer eventueel met een chocolade mokkaboontje.200 ml slagroom, 1 zakje espressopoeder, 2 zakjes vanillesuiker
Notities
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Sla in een vetvrije kom de eiwitten met de kristalsuiker stijf. Voeg de poedersuiker toe en mix deze er rustig doorheen. Spatel als laatste de hazelnoten crunch door de meringue. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de meringue in een spuitzak (kan zonder spuitmondje). Spuit 8 cirkels op de bakplaat ter grootte van het glas waarin je het toetje wilt serveren. Je hebt meer dan genoeg schuim, spuit van de rest leuke toeven. Lekker voor bij de koffie!
Bak de meringue in 2 uur knapperig.
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de espressopoeder. Doe wat mokka room in ieder glas, leg hierop een meringue cirkel, doe daarop weer een laagje mokkaroom en een meringue cirkel en eindig met mokka room. Strooi er nog wat extra hazelnoot crunch over en decoreer eventueel met een chocolade mokkaboontje.