Een charlotte is altijd een feestelijk toetje. Het is beslist niet moeilijk te maken maar ziet er wel indrukwekkend uit. Voor Koningsdag koos ik dan ook voor een sinaasappelcharlotte, natuurlijk gemaakt van ‘appeltjes van oranje’. Maar je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken voor deze charlotte, zoals aardbeien of frambozen.
Voor deze sinaasappelcharlotte gebruikte ik een hoge glazen vorm met een inhoud van 1 ½ liter. Dat is de meest ideale afmeting voor de lange vingers. Bij een lagere vorm moet je de lange vingers vaak bijsnijden. Is op zich ook geen probleem maar het scheelt weer werk. Ik heb ook wel eens gelezen dat een bloempot de ideale vorm is voor een charlotte, ook omdat je de pudding door het gat in de bodem makkelijk uit de vorm kunt halen. Zolang je de vorm met plastic folie bedekt moet dat inderdaad geen enkel probleem zijn!
De slinger op de taart maakte ik van drie papieren vlaggetjes (van kaasprikkers, stokje eraf geknipt) die ik vastplakte aan stevig draag en aan twee rietjes vastbond.
Sinaasappelcharlotte
Wat heb je nodig:
- Ca. 20 lange vingers (haal gewoon een heel pak, weet je zeker dat je genoeg hebt)
- 4 blaadjes gelatine
- 200 ml sinaasappelsap (sap van 2 sinaasappels)
- rasp van 1 sinaasappel
- 100 gram suiker
- 150 gram kwark
- 250 ml. slagroom
Vershoudfolie, vorm, lint
Bekleed de vorm in zijn geheel met huishoudfolie (ik gebruik hiervoor kruislings twee repen). Laar de rest van de folie over de rand hangen. Week de blaadjes gelatine ca. 5 minuten in een grote kom met koud water. Doe ondertussen de sinaasappelsap met de suiker in een pannetje en breng dit net tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en roer nu één voor één de uitgeknepen velletjes gelatine door het sap. Als alles is opgelost laat je het sap afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer de kwark door het sap. Klop de slagroom bijna stijf en spatel dit beetje bij beetje door het sinaasappelkwarkmengsel. Roer de sinaasappelrasp erdoor. Schenk het mengsel in de vorm en zet deze minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven.
Leg een bord op de vorm en keer om. Verwijder de folie. Druk nu voorzichtig rondom de lange vingers tegen de pudding (suikerkant naar buiten). Snijd zo nodig de lange vingers bij. Strik er een mooi groot lint omheen en versier de bovenzijde eventueel met wat poedersuiker, plakjes sinaasappel, witte chocoladevlokken of een slinger.
Heerlijke recepten weer Anne-Marie ik ga zeker de Haagse Bluf weer eens maken dat is toch een stukje jeugd sentiment mijn oma en moeder heeft dit veel gemaakt lekker lange vingers erin dopen.
Is voor mij ook jeugdsentiment inderdaad, ik eet nu niet zo vaak meer
Wat een feestelijk recept! Ziet er mooi uit joh!
Dank je wel Sandra!
Wat lekker zeg, en het ziet er ook heel vrolijk en feestelijk uit!
Het smaakte ook nog eens verrukkelijk!
Yummy, ziet er heerlijk uit!
Jammie! Het is wel geen Koningsdag meer (ik loop wat achter) maar deze sinaasappelcharlotte kan wat mij betreft altijd!
Vind ik ook, iedere dag mag oranje