Tiramisù is een favoriet nagerecht hier in huis. Niet op een gewone doordeweekse woensdag, maar voor speciale gelegenheden duik ik graag in de keuken om dit heerlijke Italiaanse dessert klaar te maken. Ik associeer tiramisù wel een beetje met de winter, geen idee eigenlijk waarom. Om er een lente draai aan te geven maakte ik dit keer een frisse variant: de limoncello tiramisu. En ik kan je vertellen, die is echt verrukkelijk!! Misschien lekker als dessert voor het Paasbuffet?
Limoncello
Limoncello is niet alleen heerlijk als drankje, je kunt er ook fantastisch mee koken en bakken. De smaak te pakken? Maak dan ook eens limoncello taart, limoncello mousse met pistache, limoncello snowballs of limoncello popsicles!
Limoncello tiramisu
wat heb je nodig (ca. 6 personen):
- Ca. 20 lange vingers (een beetje afhankelijk van de grootte van je vorm)
- 250 ml. slagroom
- 250 ml. mascarpone
- 120 gram poedersuiker
- rasp van 1 (biologische) citroen
- 80 ml. citroensap (dat is het sap van ca. 2 citroenen)
- 80 ml. limoncello Villa Massa
- 1 limoen voor decoratie
- Kleine vierkante of rechthoekige vorm (je kunt b.v. ook een kleine cakevorm van 20 cm. gebruiken)
- Plastic huishoudfolie
(Voor alle duidelijkheid: je hebt dus in totaal 2 citroenen nodig, 1 om te raspen en daarna te persen, 1 extra om te persen en 1 limoen om te decoreren)
Bekleed de vorm met een groot stuk plastic huishoudfolie zodat de bodem en de wanden bedekt zijn. Zorg dat er nog ruimschoots plastic over de rand hangt, dat maakt het straks makkelijker de tiramisù uit de vorm te halen.
Meng de slagroom met de mascaspone en de poedersuiker en klop met een mixer tot een luchtig en romig mengsel. Voeg de geraspte citroenschil toe.
Meng het citroensap met de limoncello. Leg de helft van de lange vingers op de bodem van de vorm en besprenkel met de helft van het limoncellomengsel. Bedek met de helft van de mascarpone. Leg daarop de rest van de lange vingers en giet het overige limoncellomengsel er overheen. Bedek met een laag mascarpone. Afhankelijk van de vorm (het is even passen en meten) zou je ook drie lagen kunnen maken, verdeel dan het limoncellomengsel, de mascarpone en de lange vingers in drie porties.
Halveer de limoen. Snijd de ene helft in flinterdunne plakjes en rasp de schil van de andere helft. Decoreer hiermee de bovenste mascarpone laag. Laat minstens acht uur of nog liever een nacht opstijven in de koelkast.
Trek de tiramisù voorzichtig omhoog uit de vorm (doe dit het liefst met z’n tweetjes, ieder aan een kant) en leg ‘m op een bord. Vind je dit allemaal te veel gedoe dan kun je de tiramisù ook gewoon in een mooie schaal maken en vanuit de schaal opscheppen.
Oooh zo ontzettend lekker!
Dit klinkt echt zooooo lekker!