Hier in huis is iedereen dol op tiramisu. De originele versie met lange vingers en amaretto maak je het liefst ruimschoots van tevoren zodat de smaken goed in kunnen trekken. En is best een machtig dessert. Deze luchtige tiramisu mousse is niet alleen snel gemaakt, je kunt ‘m ook snel serveren!
Geen alcohol en geen rauw ei
Nog een voordeel van deze luchtige tiramisu mousse: het bevat geen alcohol en geen rauw ei. Ideaal dus wanneer je de mousse wil serveren aan jonge kinderen of aan oudere mensen aan wie je beter geen rauw ei kunt serveren. En maak je de mousse zonder amarettini (net zo lekker), dan is het receptje ook glutenvrij.
Amandelextract
De smaak van de amaretto kun je perfect verkrijgen door het toevoegen van een buisje bitter amandelextract. Wel de smaak, niet de alcohol! Ik heb altijd amandelextract in huis, je maakt er ook snel heerlijke bitterkoekjes en amarettini mee! Ik koop mijn buisjes amandelextract altijd in Duitsland (goed en goedkoop), ik zie online dat Oetker alleen flesjes verkoopt. Probeer even uit of 1 theelepel hiervan voldoende is, voeg anders gerust meer toe.
Spuiten of scheppen?
Het mooiste effect krijg je wanneer je de mousse opspuit met een spuitzak. Doe dit wel in twee gedeeltes, dus een zak voor de amarettini en eentje erna. Teveel gedoe? Lepel dan de mousse voorzichtig in de glaasjes. Voor de smaak maakt het in ieder geval geen enkel verschil. Dol op mousse? Ik zette de 10 lekkerste mousse recepten voor je op een rij!
Amarettini
Voor een lekkere ‘bite’ vulde ik de glazen halverwege met amarettini koekjes, van die kleine harde Italiaanse bitterkoekjes. Die ik even niet kon vinden in de supermarkt en toen maar zelf bakte (recept volgt binnenkort!). Je kunt deze stap ook weglaten, de mousse is dan net zo lekker!
Luchtige tiramisu mousse
Wat heb je nodig (4 personen)
Ingrediënten
- 250 ml. slagroom
- 250 gram mascarpone
- Buisje bittere amandelextract (2 ml.) of amandelaroma
- Zakje klopfix
- 50 ml sterke koffie (klein kopje)
- 75 gram poedersuiker
- Zakje harde amarettini
- Cacaopoeder
Klop de slagroom stijf met het zakje klopflix. Meng in een beslagkom de mascarpone met de poedersuiker en het amandelextract en de koffie en klop los. Meng nu beetje bij beetje de slagroom met een spatel door het mascarponemengsel. Het moet goed mengen maar toch zo luchtig mogelijk blijven.
Lepel de tiramisumousse in mooie glazen of gebruik een spuitzak, dat ziet er nog netter uit! Spuit of lepel tot halverwege, bestrooi met amaretti en spuit de glazen verder vol. Bestrooi tot slot met cacaopoeder. Laat een uurtje opstijven in de koelkast.