Ik maak graag pavlova. Het is een vrij makkelijk dessert van eiwitschuim met suiker, dat er ook nog eens spectaculair uit ziet. Meestal maak ik een pavlova schaal, maar toen ik in een tuincentrum onlangs een mooi gedecoreerde herfstkrans zag kwam ik op een idee: ik ga een pavlova herfstkrans maken.
Zo gezegd, zo gedaan! Ik maakte de krans gewoon met de hand (nouja, met een eetlepel dus), maar je zou het ook kunnen opspuiten als je dat mooier vindt. Een pavlova hoeft er echter niet super strak uit te zien, je gaat ‘m tenslotte ook nog decoreren met room en fruit. De mascarpone room bevat vrij weinig suiker. Dat komt omdat de pavlova van zichzelf al super zoet is. Juist de combi van het zoete schuim met de room maakt dit dessert zo onweerstaanbaar lekker.
Ik gebruikte als decoratie verse vijgen, pecannoten (ongezouten!) en chocolaatjes in herfstdecoratie (blaadjes, paddenstoelen en pompoentjes). Maar je kunt bijvoorbeeld ook rode en groene druiven gebruiken, walnoten, chocoladeschaafsel etc. Laat vooral je fantasie (en smaak!) de vrije loop.
Tip: houd je net als ik regelmatig eiwit over (omdat je bijvoorbeeld zo dol bent op pasta carbonara en dan alleen de eierdooiers gebruikt?). Je kunt eiwit prima invriezen. Vries ze per 4 stuks in in een bakje, dan heb je altijd een dosis gereed om even snel een pavlova te maken! Je kunt de schaal prima een dag tevoren maken, dek ‘m dan tot gebruik even losjes af met aluminiumfolie. Decoreren doe je dan op het laatste moment zodat het schuim niet zacht wordt.
p.s. het lukte mij niet de pavlova los te krijgen van het bakpapier. Ik heb het daarom maar een beetje weggeknipt, dat ging ook prima. Op internet ben ik naar tips gaan zoeken en daar los ik o.a. de tip om het bakpapier vooraf wat vochtig te maken of een rubber bakmat te gebruiken. Ga ik volgende keer proberen, de pavlova kerstkrans staat al in de planning!
Pavlova herfstkrans
Wat heb je nodig (4-6 personen)
- 120 gram eiwit (ca. 4 eieren)
- 200 gram suiker
- ½ eetlepel maizena
- 100 ml slagroom
- 150 gram mascarpone
- 1 zakje vanillesuiker
Decoratie: verse vijgen, pecannoten, chocolaatjes
Verwarm de oven voor op 100 graden
Klop de eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje de suiker en de maizena toe en klop tot zich stevige glanzende pieken vormen.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en teken hier eventueel een cirkel (ca. 24 cm doorsnede) op met potlood. Draai het papier om (je wilt geen potlood in je eiwit) en maak met een eetlepel een krans van eiwitschuim. Bak de krans in 100 – 120 minuten in de oven. Schakel de oven uit en laat volledig afkoelen in de oven.
Klop de slagroom met de suiker stijf. Voeg de mascarpone toe en meng tot een egale crème. Verdeel de crème over de pavlova krans en decoreer met fruit, chocolade en noten.
Dat ziet er prachtig uit!
Dank je!
Niet alleen heel lekker maar ziet er ook echt heel mooi uit!
Hij was ook echt verrukkelijk. De looks zijn dan een bonus 🙂
Hij ziet er prachtig uit Anne-Marie! Leuk idee om er een krans van te maken, dan snijd je hem ook makkelijker in porties denk ik.
Dat klopt helemaal!
Wauw! Echt prachtig deze pavlova!
Geweldig dit!!!! Yummmmm!