Toen ik laatst de pavlova herfstkrans maakte kreeg ik meteen het idee om er ook een kerstvariant van te maken. En aangezien het ons zo goed smaakte én het makkelijk voor te bereiden is wordt deze pavlova kerstkrans tevens het (of eigenlijk één van de) toetje van ons kerstdiner.
Groene pavlova
Omdat ik gerechten voor het kerstdiner het liefst altijd even ‘oefen’, én omdat ik het natuurlijk op mijn blog wilde plaatsen, maakte ik deze krans al medio november. Ik kon toen nog geen kerstchocolaatjes (van die hulstblaadjes) vinden en had ook graag van die zilvere chocoladeboontjes willen gebruiken. Die komen er in de uiteindelijke versie dus nog wel bij.
Ik koos ervoor om de pavlova dit keer groen te kleuren. Ik gebruikte hiervoor groene voedingskleurstof (nee papa, geen spinazie dus zoals jij dacht). Die koop je o.a. bij Xenos, bak speciaalzaken en ook vaak bij toko’s. Je kunt de pavlova prima een dag tevoren maken, dek ‘m dan tot gebruik even losjes af met aluminiumfolie. Decoreren doe je dan op het laatste moment zodat het schuim niet zacht wordt.
Eetbare glitter
Bij de leukstetaartenshop kocht ik semi-eetbare glitter. Dat wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen in zitten maar dat het niet door het lichaam verteerd wordt. Met mate gebruiken dus, dan kan het beslist geen kwaad. En ach, heb je de volgende dag nog een klein feestje in de wc-pot 😉 Ik zag trouwens dat ook Wibra nu eetbare glitter verkoopt, maar dat soort collecties zijn vaak tijdelijk.
Pavlova kerstkrans
Wat heb je nodig (4-6 personen)
- 120 gram eiwit (ca. 4 eieren)
- 200 gram suiker
- ½ eetlepel maizena
- (eventueel) groene voedingskleurstof
- 100 ml slagroom
- 150 gram mascarpone
- 1 zakje vanillesuiker
- Decoratie: vers rood fruit, candycanes, glitter, chocolaatjes
Verwarm de oven voor op 100 graden
Klop de eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje de suiker en de maizena toe en klop tot zich stevige glanzende pieken vormen. Doe er druppel per druppel de groene voedingskleurstof bij tot je tevreden bent over de kleur. Ik gebruikte zo’n 10 druppels.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en teken hier eventueel een cirkel (ca. 24 cm doorsnede) op met potlood. Draai het papier om (je wilt geen potlood in je eiwit) en maak met een eetlepel een krans van eiwitschuim. Bak de krans in 100 – 120 minuten in de oven. Schakel de oven uit en laat volledig afkoelen in de oven.
Klop de slagroom met de suiker stijf. Voeg de mascarpone toe en meng tot een egale crème. Verdeel de crème over de pavlova krans en decoreer met fruit, crushed candycanes, glitter en chocolade.
Ziet er echt ontzettend lekker uit zeg! Ik heb nog nooit een pavlova gegeten!
Leuk bedacht! Pavlova hoort ook echt bij kerst dus dit is een perfecte combinatie
Ja, pavlova is echt iets voor kerst! Ziet er lekker uit met dat rood fruit erop. 😀
Wat een mooi kleurtje dat mintgroen, heb ooit merengues (hoe schrijf je dat ook weer?) gemaakt in die kleur 😀 Vind zelf glitter eten een beetje “eng”, maar prachtig om te zien.
hoe warm heb je de over gezet?
Hoi Annet, op 100 graden (staat ook boven het recept).