Een Franse klassieker die niet op mijn blog mag ontbreken is de poire belle Hélène. Een eenvoudig en toch indrukwekkend en lekker dessert.
Belle Hélène
Dit dessert met peer (poire is Frans voor peer) werd in 1864 bedacht door Auguste Escoffier en vernoemd naar de operette La belle Hélène van Jacques Offenbach. Hélène is in de operette Helena van Troje, dochter van oppergod Zeus en Leda, en volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw op aarde. Escoffier is ook de bedenker van de tournedos Rossini, pêche melba en de crèpes Suzette.
Conference peren
De Conference peer is de meest populaire perensoort in Nederland. De peren zijn langwerpig en hebben een lange ‘nek’. Heerlijk om zo uit de hand te eten of te koken.
Poire belle Hélène
Poire belle Hélène
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 4 Conference handperen
- 500 ml water
- 200 gram suiker
- 0,5 citroen uitgeperst
- 100 ml slagroom
- 200 gram pure chocolade in stukjes
- 1 handje amandelschaafsel
- 4 bolletjes vanille-ijs
- slagroom uit spuitbus of zelfgeklopt
Aan de slag!
- Schil de peren met een dunschiller maar laat de steeltjes zitten. Snijd een stukje van de onderkant zodat de peer kan blijven staan.
- Breng het water aan de kook met de suiker en de citroensap. Wanneer alle suiker is opgelost doe je de peren in de pan en zet je het vuur laag. Laat zo 20 minuten koken met het deksel op de pan. Laat de peren vervolgens afkoelen in de siroop.
- Maak vlak voor serveren de saus door de slagroom tegen de kook aan te brengen en er de stukjes chocolade in op te lossen. Roer tot een mooie gladde saus.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin (blijf erbij, het gaat heel snel).
- Zet op vier bordjes elk een peer, leg er een bolletje ijs naast en een toef slagroom. Giet de chocoladesaus over de peer en garneer met amandelschaafsel.
- Serveer direct, met de resterende saus er eventueel bij in een kannetje.