Home » Profiteroles
profiteroles

Profiteroles

Ik ben dol op soesjes! Meestal de hartige variant, gevuld met kaas of paté. Maar ook met slagroomsoesjes maak je me blij, en dan helemaal in een dessert als profiteroles, slagroomsoesjes in chocoladesaus!

profiteroles

Soezendeeg

Soezendeeg wordt ook wel eens kookdeeg genoemd. Je maakt het immers (deels) klaar in een pan op het fornuis. Het is geen moeilijk deeg, maar wel een flinke work-out voor je armen omdat je stevig moet roeren om de eieren goed door het deeg te mengen!

gevulde kaassoesjes

Zoete of hartige soesjes?

Met dit recept voor soezendeeg maak je ongeveer 24 soesjes. Voor een dessert als profiteroles moet je reken op ongeveer 4 soesjes per persoon. Dit recept is dus goed voor 6 porties. Maar je kunt de overgebleven soesjes ook prima vullen met bijvoorbeeld kaascrème of paté voor een heerlijke borrelsnack!

profiteroles

Chocoladesaus

Ben je nou niet zo’n keukenprinses? Smokkel dan een beetje en haal de soesjes in de winkel of bij de bakker. Maar maak wel de saus zelf. Die is namelijk super makkelijk, super lekker en maakt voor je gasten de indruk alsof je wél uren in de keuken hebt gestaan!

Vullen met ijs

Een leuke variant van deze profiteroles krijg je door ze te vullen met ijs in plaats van slagroom. Het is dan wel handiger om de soesjes door te snijden. Je kunt dan een (klein) bolletje ijs tussen het soesje leggen. En ze daarna dus overgieten met de heerlijke warme chocoladesaus!

profiteroles

Profiteroles

Versgebakken soesjes, gevuld met slagroom en overgoten met warme chocoladesaus
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 6 porties

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

Voor de soesjes:

  • 85 gram roomboter ongezouten
  • 175 ml water
  • 110 gram bloem
  • 3 eieren

Voor de vulling:

Voor de chocoladesaus:

  • 150 ml slagroom ongeslagen
  • 200 gr chocolade melk of puur
  • 15 gram roomboter ongezouten

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Breng in een ruime (steel)pan het water en de boter aan de kook. Haal zodra het begint te koken (en alle boter gesmolten is) de pan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer ca. 1 minuut goed door met een houten lepel totdat je een glad deeg krijgt dat loslaat van de zijkant van de pan. 
    85 gram roomboter, 175 ml water, 110 gram bloem
  • Zet de pan terug op een zacht pitje en meng het geheel al roerende nog 2 minuten door elkaar. Haal de pan van het vuur, zet ‘m op een stevig oppervlak en voeg een ei toe. Roer goed en snel door, het ei mag niet gaan stollen. Flink doorroeren tot het mengsel weer glad is. Voeg het tweede ei toe en herhaal, doe hetzelfde met het 3e ei.
    3 eieren
  • Maak kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat met twee lepels of gebruik een spuitzak met een gladde spuitmond. Houd wel wat tussenruimte aan. Doe de bakplaat in de oven en bak de soesjes ca. 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal ze uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf met de klopfix en vanillesuiker.
    200 ml slagroom, 2 zakjes vanillesuiker, 1 zakje klopfix
  • Vul een spuitzak met de slagroom. Prik de soesjes aan de achterkant met de spuitmond en vul de soesjes met de slagroom.
  • Breng de slagroom aan de kook in een steelpan. Neem - wanneer het kookt - van het vuur en roer er de chocolade (in stukjes) door totdat alles gesmolten is. Roer dan ook de roomboter erdoor.
    150 ml slagroom, 200 gr chocolade, 15 gram roomboter
  • Verdeel de soesjes over mooie glazen of schaaltjes. Giet er de warme chocoladesaus over. Decoreer eventueel met nog wat slagroom en/of taartdecoratie.
Delen op Facebook

 

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*